Διάγγελμα Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα απευθύνει διάγγελμα προς το έθνος τη Δευτέρα στις 20.15 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) εν μέσω της κρίσης που έχει προκαλέσει η υποψηφιότητα του υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ για την προεδρία, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Χαρακτηριστική της κρίσης είναι η θεαματική πτώση που σημειώθηκε με την έναρξη των συναλλαγών στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, αντανακλώντας την ανησυχία των επενδυτών απέναντι στην κρίση που έχει προκαλέσει η αντίδραση της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας στην υποψηφιότητα Γκιουλ.

Ο δείκτης IMKB υποχώρησε με το άνοιγμα κατά 3.745,2 μονάδες, σε ποσοστό 8%.

Σεβασμός στους θεσμούς. Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιοχάνες Λάιντερμπεργκερ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και ότι θα πρέπει να διαφυλαχθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί της χώρας.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι ο δημοκρατικός, κοσμικός χαρακτήρας του κράτους έχει μεγάλη σημασία για την ΕΕ και κάλεσε το συνταγματικό δικαστήριο (που καλείται να αποφανθεί για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών), να λειτουργήσει ανεξάρτητα και ανεπηρέαστα.

Η ηγεσία του στρατού και οι κύκλοι που υπερασπίζονται τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους είναι αντίθετοι με την εκλογή από το κοινοβούλιο στην προεδρία ενός υποψήφιου του ισλαμικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι θα διατηρήσει τον Αμπντουλάχ Γκιούλ ως υποψήφιο για την προεδρία της χώρας.

Η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την ακύρωση της πρώτης ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο.

Η απόφαση θα ανακοινωθεί σε 48 ώρες.

Ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου Μπουλέντ Αρίντς, δήλωσε ότι θεωρεί ότι η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας θα ολοκληρωθεί επιτυχώς παρά τη διαμάχη ανάμεσα στην κυβέρνηση του ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και των παραγόντων υπεράσπισης των αρχών του κοσμικού κράτους, ανάμεσά τους και ο στρατός.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αμπντουλατίφ Σενέρ δήλωσε από την πλευρά του ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει για τη διενέργεια ή μη πρόωρων εκλογών.

Ο Σενέρ δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι η κεντρική τράπεζα διαθέτει ισχυρά συναλλαγματικά αποθέματα και η χώρα διαθέτει ένα υγιές τραπεζικό σύστημα και δεν βλέπει κινδύνους για την ισοτιμία του νομίσματός της.
Πηγή: skai.gr