Εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ \'Ολμερτ κήρυξε την Κυριακή την έναρξη της επίσημης τελετής για τις εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος στο Μνημείο Γιαντ Βασέμ στην Ιερουσαλήμ, που είναι αφιερωμένο στη μελέτη και τη μνήμη της ναζιστικής γενοκτονίας.

\"Πρέπει να καταπολεμήσουμε κάθε μορφή διάκρισης, κάθε εκδήλωση ρατσισμού, εξτρεμισμού και ξενοφοβίας. Είναι ιστορικό καθήκον μας και επαγρύπνηση της συνείδησης του Ισραήλ\", δήλωσε αφού νωρίτερα καταφέρθηκε εναντίον \"αυτών που δεν πήραν το μάθημά τους από το Ολοκαύτωμα\".

Στις 10.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) οι Ισραηλινοί τηρώντας σιγή δύο λεπτών στάθηκαν ακίνητοι, καθώς οι σειρήνες ηχούσαν σε όλη τη χώρα αποτίοντας έτσι φόρο τιμής στα θύματα.

Η μεγάλη τελετή θα διεξαχθεί στο Μνημείο Γιαντ Βασέμ.

Από το βήμα της Κνεσέτ, οι βουλευτές θα αναγνώσουν τα ονόματα των θυμάτων στο πλαίσιο της τελετής του ισραηλινού κοινοβουλίου που φέρει τον τίτλο \"Κάθε άνθρωπος κι ένα όνομα\".

Ο υπουργός Ραφί Εϊτάν, 80 ετών, πρώην μυστικός πράκτορας της Μοσάντ που συνέλαβε το 1960 τον Ναζί Αδόλφο Αϊχμαν, θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στην Πορεία των Επιζησάντων στα στρατόπεδα \'Αουσβιτς-Μπιρκενάου της Πολωνίας που θα γίνει το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο Αδόλφος \'Αιχμαν, ένας από τους στυγερότερος εκτελεστές της \"τελικής λύσης\", της γενοκτονίας των Εβραίων από τους Ναζί κατά το Β\' Παγκόσμιο Πόλεμο και υπεύθυνος για τη μεταφορά των Εβραίων στα στρατόπεδα θανάτου στην Πολωνία, απήχθη από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες στην Αργεντινή όπου κρυβόταν.

Μεταφέρθηκε μυστικά στο Ισραήλ, όπου δύο χρόνια αργότερα δικάστηκε για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και καταδικάστηκε σε θάνατο δι\' απαγχονισμού.

Χιλιάδες άνθρωποι αναμένονται στο σημείο αυτού του εργοστασίου θανάτου για να διασχίσουν πεζή απόσταση τριών χιλιομέτρων μεταξύ του πρώην στρατοπέδου του \'Άουσβιτς και αυτού του Μπιρκενάου όπου βρίσκονταν οι θάλαμοι αερίων και οι φούρνοι των κρεματορίων.

Από το 1940 έως το 1945 σχεδόν 1,1 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Εβραίοι από διάφορες χώρες της Ευρώπης που τελούσαν υπό γερμανική κατοχή, έσβησαν σε αυτά τα στρατόπεδα θανάτου, σύμφωνα με τους ιστορικούς.
Πηγή: skai.gr