Ανένδοτη η Τεχεράνη

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι δεν θα συζητήσει το \προφανές δικαίωμα του\ να διαθέτει πυρηνικό σταθμό για την παραγωγή καυσίμων αλλά είναι ανοικτό σε συνομιλίες που θα διαβεβαιώσουν τη Δύση ότι τα ατομικά του σχέδια δεν στοχεύουν στην παραγωγή βομβών.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μοχαμάντ Αλι Χοσέινι δήλωσε στην εβδομαδιαία ενημερωτική συνέντευξη τύπου ότι ο στρατός της Ισλαμικής Δημοκρατίας είναι \πλήρως προετοιμασμένος να υπερασπίσει τη χώρα και το Ιράν είναι απόλυτα προετοιμασμένο για κάθε πιθανό στρατιωτικό πλήγμα\.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες πιστεύουν ότι το Ιράν προσπαθεί να δημιουργήσει μια ατομική βόμβα, έχουν ανακοινώσει ότι επιθυμούν μια διπλωματική λύση για τον τερματισμό της κρίσης για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης αλλά δεν έχουν αποκλείσει και την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εάν η διπλωματική προσπάθεια αποτύχει. 

Το
Χάρτης με τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Ιράν αρνήθηκε να επιτρέψει
σε αεροσκάφος που μετέφερε τον ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι Αλ Μαλίκι να διασχίσει τη νύχτα τον εναέριο χώρο του, ανακοίνωσε ανώτατος σύμβουλος του ιρακινού πρωθυπουργού.

Ο Σαντίκ Αλ Ρικαμπί, που συνοδεύει τον Μαλίκι στο ταξίδι του στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, δήλωσε ότι το αεροσκάφος του πρωθυπουργού μπήκε στον εναέριο χώρο του Ιράν στις 20.30 τοπική ώρα.

\ Ξαφνικά οι αρχές εναέριας κυκλοφορίας του Ιράν έδωσαν εντολή στον πιλότο να γυρίσει πίσω\ είπε ο Ρικαμπί μιλώντας τηλεφωνικά από το αεροδρόμιο της Μπανγκόκ λίγο πριν το αεροπλάνο απογειωθεί για Τόκιο.

\ Αναγκασθήκαμε να μεταβούμε στο Ντουμπάι όπου και παραμείναμε περισσότερο από τρεις ώρες έως ότου υποβάλουμε το νέο σχέδιο πτήσης\, πρόσθεσε ο ιρακινός αξιωματούχος.

Ο Ρικαμπί δήλωσε ότι παραμένει αδιευκρίνιστο γιατί το Ιράν δεν επέτρεψε στο αεροσκάφος του Μαλίκι να διασχίσει τον εναέριο χώρο του.
Πηγή: skai.gr