Πολιτικές πιέσεις στον Μουγκάμπε

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Ζιμπάμπουε, Μόργκαν Τσβανγκιράι, έδωσε λεπτομέρειες για την βιαιοπραγία που υπέστη μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία την Κυριακή.

Μια πιο σαφής εικόνα σχηματίζεται για την κατάσταση του Μόργκαν Τσβανγκιράι και των άλλων ακτιβιστών της αντιπολίτευσης που προσήχθησαν σε δικαστήριο του Χαράρε, δείχνοντας σοβαρά χτυπημένοι. Γιατρός υπό την επίβλεψη του οποίου νοσηλεύονται σε ιδιωτικό νοσοκομείο, δήλωσε ότι ο κύριος Τσβανγκιράι έχει υποστεί σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και εσωτερική αιμορραγία.

"Πήγα στο αστυνομικό τμήμα για να δω τους συναδέλφους μου που είχαν συλληφθεί, και πριν καθίσω κάτω, υπέστην σοβαρό ξυλοδαρμό, με χτυπούσαν όπου έβρισκαν, και έχω την εντύπωση ότι ήθελαν να μου προκαλέσουν τη μεγαλύτερη δυνατή βλάβη".

Στην τελευταία ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι 'τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έδειξαν την καταπιεστική φύση της κυβέρνησης του Ρόμπερτ Μουγκάμπε'.

"Ενδιαφερθήκαμε από την πρώτη στιγμή για το ότι ετέθησαν υπό κράτηση τα συγκεκριμένα άτομα. Κανείς δεν πρέπει να αντιμετωπίζει παρενόχληση, εκφοβισμό, και, όπως προκύπτει πλέον με σαφήνεια, ξυλοδαρμό και σωματική κακοποίηση, απλώς και μόνο διότι υπήρξε προσπάθεια συγκέντρωσης για την ελεύθερη έκφραση απόψεων, και την ελεύθερη συζήτηση για πολιτικά ζητήματα" δηλώνει η κυβέρνηση της χώρας.

Η διεθνής πίεση εναντίον της Ζιμπάμπουε κλιμακώνεται. Αυτή είναι χθεσινή διαδήλωση μπροστά από το προξενείο της χώρας στη Νότιο Αφρική. Και η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής έλυσε την παραδοσιακή σιωπή της για τη Ζιμπάμπουε, παροτρύνοντας την κυβέρνηση του ηλικιωμένου Ρόμπερτ Μουγκάμπε να σεβαστεί το νόμο και τα δικαιώματα όλων των πολιτών.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.
Πηγή: Πηγή: BBC