Κλείσιμο

Με Λεπέν στις εκλογές

Ο γάλλος ακροδεξιός ηγέτης ΖανΜαρί Λε Πεν εξασφάλισε τις υπογραφές 500 εκλεγμένων αξιωματούχων τις οποίες χρειαζόταν για να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του άλλου μήνα, ανακοινώθηκε από το κόμμα του, το Εθνικό Μέτωπο.

Ο Λε Πεν, που πριν από πέντε χρόνια είχε υπερισχύσει στις προεδρικές εκλογές του τότε σοσιαλιστή πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν, στέλνοντάς τον στην τρίτη θέση, πραγματοποιεί μία θορυβώδη εκστρατεία για συλλογή υπογραφών τους τελευταίους μήνες κατηγορώντας τους αντιπάλους του ότι προσπαθούν να τον θέσουν εκτός εκλογικής μάχης.

Σύμφωνα με το Εθνικό Μέτωπο, ο Λε Πεν θα παραδώσει αργότερα ο ίδιος προσωπικά τα έγγραφα της υποψηφιότητάς του στο Συνταγματικό Συμβούλιο που είναι αρμόδιο να επικυρώσει τις υποψηφιότητες. Η προθεσμία για την υποβολή τους εκπνέει την Παρασκευή το βράδυ.

Σύμφωνα με τον γαλλικό Εκλογικό Νόμο, οι υποψήφιοι χρειάζονται τουλάχιστον 500 υπογραφές από τους περίπου 42.000 αιρετούς αντιπροσώπους της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένων δημάρχων και μελών του κοινοβουλίου,για να μπορούν να κατέβουν στις εκλογές.

Μέχρι τώρα επτά υποψήφιοι έχουν συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό υπογραφών,συμπεριλαμβανομένων του Νικολά Σαρκοζί(συντηρητικός), της Σεγκολέν Ρουαγιάλ(σοσιαλίστρια) και του Φρανσουά Μπαϊρού(κεντρώος).

Ο κεντρώος υποψhspace=4ήφιος για την προεδρία στη Γαλλία Φρανσουά Μπαϊρού επέκρινε, μιλώντας σε παρισινό προάστιο, τον επικρατέστερο υποψήφιο της δεξιάς παράταξης Νικολά Σαρκοζί όσον αφορά την απόφασή του να συστήσει υποργείο Μετανάστευσης κι Εθνικής Ταυτότητας.

Η εθνική ταυτότητα δεν μπορεί να είναι υπόθεση ενός υπουργείου. Εάν διατηρούμε ένα ελάχιστο της ιστορικής μνήμης στη Γαλλία, κι όταν θέλουμε μία γαληνεμένη χώρα, τότε δεν μπορούμε να κατασκευάζουμε κάποιο αμάλγαμα από αυτές τις δύο έννοιες, τόνισε εμφατικά ο Μπαϊρού.

Το πρώτο πράγμα που οφείλουμε να πράξουμε είναι να μη στρέφουμε τον έναν άνθρωπο εναντίον του άλλου, δημιουργώντας τους την εντύπωση πως το έθνος κινδυνεύει. Καθήκον ενός προέδρου δημοκρατίας είναι να κάνει τους Γάλλους να συμβιώνουν, πρόσθεσε.

Από τη Μπεζανσόν ο Σαρκοζί αντέτεινε πως δεν τον φοβίζει να μιλά για εθνική ταυτότητα, αν και για ορισμένους αυτά φαντάζουν μεγάλα λόγια. Τις δηλώσεις του Σαρκοζί είχε επικρίνει επίσης κι η σοσιαλίστρια υποψήφια Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τηλεφώνησε χθες στον γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ για να του διαβιβάσει μήνυμα φιλίας έπειτα από την ανακοίνωση του τελευταίου ότι δεν θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία, ανακοινώθηκε από το μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Σιράκ ευχαρίστησε θερμώς την κα Μέρκελ για την απόδειξη της φιλίας τους κι εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συνεργασία που υπήρξε μεταξύ τους, και κυρίως για τα ευρωπαϊκά θέματα. Επίσης εξέφρασε τη χαρά του για την πρόταση της καγκελαρίου να συνεχίσει τον διάλογο μαζύ του και στο μέλλον, τονίζεται στην ανακοίνωση της προεδρίας.

Επίσης ο Σιράκ υπενθύμισε την σημασία του δεσμού φιλίας κι εμπιστοσύνης ανάμεσα στη Γερμανία και στη Γαλλία, προστίθεται στο ίδιο κείμενο.
Πηγή: skai.gr