Κλείσιμο

Πέπλο μυστηρίου

\"Ο Αλί Ρεζά Ασγκαρί ίσως διέφυγε στη Δύση, πιθανότατα στις ΗΠΑ\", δήλωσε στο ραδιοσταθμό του ισραηλινού στρατού ο Ντάνι Γιατόμ, ηγέτης της ισραηλινής υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας από το 1996 ως το 1998 και σήμερα βουλευτής του Εργατικού Κόμματος.

\"Εάν έχει διαφύγει στις ΗΠΑ, είναι πιθανό αργά ή γρήγορα οι πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του να περάσουν στο Ισραήλ. Είχε σημαντικό ρόλο για πολλά χρόνια ως διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης και γνωρίζει πολλά για τον Ρον Αραντ\", πρόσθεσε.

Ο ισραηλινός πιλότος Ρον Αραντ, το αεροσκάφος του οποίου κατερρίφθη στο Λίβανο το 1986, έχει συλληφθεί από μαχητές του λιβανικού σιιτικού κινήματος Αμαλ πριν χαθούν τα ίχνη του. Το Ισραήλ δεν αποκλείει να κρατείται στο Ιράν, πράγμα που διαψεύδει η Τεχεράνη.

Πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει την υπόθεση της εξαφάνισης του Ασγκαρί, πρώην υφυπουργού Αμυνας του Ιράν, ύστερα από σύντομη παραμονή του στην Τουρκία το Φεβρουάριο. Η Τεχεράνη κατηγορεί τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών ότι έχουν απαγάγει τον Ασγκαρί ενώ τα ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η απαγωγή του είναι ίσως έργο της Μοσάντ.

Το ιρανικό πρακτορείο\"\" ειδήσεων των φοιτητών ISNA επικαλούμενο τον αντιπρόεδρο του Ιράν Γκολάμ-Ρεζά Ακαζαντέχ μετέδωσε ότι έχουν αρχίσει οι εργασίες κατασκευής του πρώτου αμιγώς ιρανικού εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας.

Ο Ακαζαντέχ επιβεβαίωσε ότι μετά την εντολή του προέδρου της χώρας Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, το Ιράν άρχισε να κατασκευάζει το εργοστάσιο ισχύος 360 μεγκαβάτ.

Ο Ακαζαντέχ, ο οποίος είναι και επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενεργείας, δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

Το μοναδικό εργοστάσιο πυρηνικής ενεργείας του Ιράν στο λιμάνι Μπουσέρ, το οποίο κατασκευάζεται από κοινού με τη Ρωσία, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.
Πηγή: skai.gr