Τραμπ: Δεν έχουμε ανάγκη το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαβεβαίωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας, ότι η χώρα του δεν έχει ανάγκη το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής, τη στιγμή που η τιμή του «μαύρου χρυσού» είχε εκτοξευτεί στις αγορές, μετά τις επιθέσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco, στη Σαουδική Αραβία.

Ο Τραμπ δεσμεύτηκε ότι θα βοηθήσει τους συμμάχους της Αμερικής. «Επειδή τα έχουμε καταφέρει τόσο καλά με την ενέργεια τα τελευταία χρόνια (ευχαριστούμε κ. Πρόεδρε), είμαστε εξαγωγέας ενέργειας και πλέον είμαστε ο νούμερο ένα παραγωγός στον κόσμο» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Δεν χρειαζόμαστε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Μέσης Ανατολής και στην πραγματικότητα έχουμε ελάχιστα τάνκερ εκεί κάτω, όμως θα βοηθήσουμε τους συμμάχους μας» συνέχισε.

Να σημειωθεί ότι την Κυριακή ο Τραμπ ανακοίνωσε πως θα επιτρέψει τη χρήση των αμερικανικών στρατηγικών αποθεμάτων αργού, «εφόσον χρειαστεί» για να καλυφθεί το κενό από τη μείωση της παραγωγής στη Σαουδική Αραβία.

Οι ΗΠΑ είναι η πρώτη χώρα παραγωγός αργού στον κόσμο (12,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία). Η Σαουδική Αραβία είναι ο πρώτος εξαγωγέας στον κόσμο και διεκδικεί, μαζί με τη Ρωσία, τη δεύτερη θέση σε όγκο παραγωγής.

Σύγχυση για τις πραγματικές προθέσεις του Αμερικανού προέδρου

Σύγχυση έχει προκληθεί στην παγκόσμια πολιτική σκηνή και τις αγορές για τις πραγματικές προθέσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στο Ιράν μετά την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας. 

Η κυβέρνηση Τραμπ μέσα σε μερικές ώρες αναβάθμισε την επίθεση σε μία παγκόσμια κρίση, καθώς κατηγόρησε ευθέως την Τεχεράνη ότι βρίσκεται πίσω από το χτύπημα. Η ευθεία απειλή του Αμερικανού προέδρου στο Ιράν ότι «έχουμε στοχεύσει και οπλίσει» πυροδότησε σενάρια για κάποιου είδους στρατιωτική κλιμάκωση που αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή τον περασμένο Ιούνιο. 

Ωστόσο, ουδείς είναι σε θέση να ξέρει με ακρίβεια εάν πρόκειται απλώς για την γνώριμη σκληρή τακτική του Τραμπ να απειλεί χώρες – εχθρούς των ΗΠΑ, όπως συμβαίνει με την Βόρεια Κορέα. Θεωρείται βέβαιο ότι θέλει να προβάλλει (με τη βοήθεια και των επιθετικών αναρτήσεων του στο Twitter), την εικόνα ενός ισχυρού προέδρου και από την άλλη επιθυμεί –όπως έχει επαναλάβει άπειρες φορές από την προεκλογική εκστρατεία του και μετά– να γυρίσει σελίδα στην αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή στη Μέση Ανατολή, που κατά την άποψή του είναι υπερβολικά ακριβή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δείχνει να αλλάζει συνεχώς γνώμη για το ζήτημα του Ιράν, γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά για τη στρατηγική του στο ευαίσθητο αυτό θέμα. Οι υπεκφυγές του όσον αφορά μια κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί, την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είναι ενδεικτικές. Καθ' όλη την περασμένη εβδομάδα, αναφερόταν σε μια τέτοια συνάντηση, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι δεν θεωρεί ταμπού τη μερική άρση των κυρώσεων, όπως ζητά η Τεχεράνη. Την Κυριακή, με ανάρτηση στο Twitter, έκανε στροφή 180 μοιρών: "Τα Fake News λένε ότι είμαι έτοιμος για μια συνάντηση με το Ιράν χωρίς προϋποθέσεις. Είναι ανακριβές (όπως πάντα)", έγραψε.

Ωστόσο, λίγες ημέρες νωρίτερα, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, είχε πει ακριβώς αυτό: "Ο πρόεδρος το είπε με σαφήνεια, είναι έτοιμος για μια συνάντηση χωρίς όρους".

Δεν είναι σαφής ο στόχος όσον αφορά το Ιράν

Ο Ρίτσαρντ Χάας, πρόεδρος του Council on Foreign Relations, σχολίασε ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ είναι "θολή". "Ο πρόεδρος κατηγορεί το Ιράν χωρίς αποδείξεις, διαψεύδει ότι είναι έτοιμος για συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις και δεν έχει σαφείς στόχους όσον αφορά το Ιράν", υποστήριξε.

Μετά από πολλούς μήνες έντασης μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, ο Τραμπ θα περάσει στην πράξη, διακινδυνεύοντας μια στρατιωτική κλιμάκωση; Ή αντιθέτως, θα επιλέξει, αφού εξαπολύσει τις απειλητικές δηλώσεις που συνηθίζει, τη διπλωματική οδό, λίγες ημέρες μετά την απόλυση του συμβούλου του, του Τζον Μπόλτον, που ήταν γνωστός για τις πολεμοχαρείς θέσεις του;

Η εξίσωση είναι περίπλοκη για τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, που συχνά σχολιάζει ειρωνικά την αναποφασιστικότητα του Δημοκρατικού προκατόχου του. Πολλές φορές ο Τραμ έχει πει ότι η "συριακή καταστροφή" θα είχε αποφευχθεί αν ο Μπαράκ Ομπάμα είχε τηρήσει, το 2013, την κόκκινη γραμμή που χάραξε ο ίδιος. Αφού είχε ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ θα έπλητταν στόχους του συριακού καθεστώτος στην περίπτωση μιας επίθεσης με χημικά όπλα, στη συνέχεια υπαναχώρησε, προς γενική κατάπληξη.

Για τον Μπεν Ρόουντς, τον πρώην σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα, τα γεγονότα των τελευταίων 48 ωρών δείχνουν κατ' αρχήν ότι η στρατηγική του Ντόναλντ Τραμπ για το Ιράν –αποχώρηση από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, "λευκή επιταγή" στους Σαουδάραβες για τον πόλεμο στην Υεμένη και συσσώρευση κυρώσεων και απειλών– έχει αποτύχει.

"Η καταστροφική πολιτική του Τραμπ μας έφερε, όπως ήταν αναμενόμενο, στα πρόθυρα ενός ακόμη μεγαλύτερου πολέμου", έγραψε στο Twitter, προειδοποιώντας ότι μια αμερικανική στρατιωτική επέμβαση θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες.

Πηγή: CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο