Υποβαθμίστηκε ο τυφώνας Ντόριαν αφού τσάκισε τις Μπαχάμες

Σε επιπέδου 3 υποβιβάστηκε ο τυφώνας Ντόριαν ο οποίος σαρώνει από την Κυριακή τις βορειοδυτικές Μπαχάμες.

Το σύστημα παραμένει ιδιαίτερα επικίνδυνο, συνοδευόμενο από ανέμους που φτάνουν σε ταχύτητα τα 195 χιλιόμετρα ανά ώρα και πλήττει την νήσο Γκραν Μπαχάμα, όπου βρίσκεται η δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη της νησιωτικής κοινοπολιτείας το Φρίπορτ.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στις νήσους Αμπάκο των Μπαχαμών, που επλήγησαν πρώτες. Ο Ερυθρός Σταυρός εκτιμά πως περίπου 13.000 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ή καταστροφικές ζημιές.

Οι πλημμύρες στα Αμπάκο μόλυναν πηγάδια με θαλασσινό νερό, ενώ συνάμα παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Όταν έφτασε τις Μπαχάμες ο Ντόριαν ήταν ο ισχυρότερος τυφώνας στην καταγεγραμμένη ιστορία στον βόρειο Ατλαντικό.

Αυτή την στιγμή ο Ντόριαν είναι στάσιμος, σύμφωνα με το κέντρο παρατήρησης των Ηνωμένων Πολιτειών, όμως αναμένεται να αρχίσει να κινείται εκ νέου προς τα βόρεια-βορειοδυτικά τις επόμενες ώρες.

Ο τυφώνας αναμένεται να πλησιάσει τις ακτές της Φλόριντα και έως την Πέμπτη θα έχει περάσει παράλληλα και κοντά από τα παράλια των πολιτειών Τζόρτζια, Νότια Καρολίνα και Βόρεια Καρολίνα.

Εκατομμύρια κάτοικοι στην Φλόριντα, την Τζόρτζια και την Νότια Καρολίνα έλαβαν εντολή να απομακρυνθούν από τις ακτές και να παραμείνουν στα καταφύγιά τους.
Πηγή: skai.gr