Βρετανία: Νομοθετική πρόταση αντιπολίτευσης κατά του Brexit χωρίς συμφωνία

Τη νομοθετική πρόταση που αναμένεται να χρησιμοποιήσουν τις επόμενες ώρες οι αντάρτες βουλευτές των Συντηρητικών με τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να αποκλείσουν το Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Επιτροπής του κοινοβουλίου για το Brexit, βουλευτής του Εργατικού κόμματος, Χίλαρι Μπεν.

Το νομοσχέδιο θέτει δύο προθεσμίες, στις 19 Οκτωβρίου, οπότε μέχρι τότε ο πρωθυπουργός είτε θα πρέπει να καταφέρει να περάσει την Συμφωνία Αποχώρησης από το κοινοβούλιο ή μία πρόταση που θα προβλέπει το Brexit χωρίς συμφωνία ή να αιτηθεί από την ΕΕ μία παράταση του άρθρου 50, σε επιστολή που θα στείλει στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο κείμενο της επιστολής αυτής περιλαμβάνεται η δεύτερη προθεσμία, που θα είναι η 31η Ιανουαρίου του 2020, ως η νέα ημερομηνία εξόδου της χώρας από την ΕΕ, σε περίπτωση που κερδηθεί μία ακόμη παράταση από την ΕΕ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι εάν και οι δύο πλευρές καταλήξουν σε μία συμφωνία μετά τις 19 Οκτωβρίου και πριν τις 31 Ιανουαρίου, το Brexit θα μπορεί να συμβεί συντομότερα, ωστόσο δεν υπάρχει πρόβλεψη για την περίπτωση μη συμφωνίας ούτε μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ