Νέα κρίση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, διεθνή παρέμβαση ζητά ο Λίβανος

Εντολή στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ να προετοιμαστούν για κάθε σενάριο έδωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά από την ανταλλαγή πυρών που σημειώθηκε νωρίτερα στα σύνορα με τον Λίβανο ανάμεσα σε ισραηλινές δυνάμεις και αντάρτες της οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Ο κ. Νετανιάχου ανέφερε πως το Τελ Αβίβ θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα ανάλογα με τις εξελίξεις, ενώ διαβεβαίωσε ότι ο ισραηλινός στρατός δεν υπέστη απώλειες.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι από την πλευρά του ζήτησε «παρέμβαση» της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών «απέναντι στις εξελίξεις στα «νότια σύνορα».

Ο κ. Χαρίρι είχε μάλιστα τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και με σύμβουλο του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων η πρώτη βολή προήλθε από τα λιβανικά εδάφη, όταν άγνωστοι εκτόξευσαν αντιαρματικά βλήματα εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων και οχημάτων στην μεθόριο.

Οι Ισραηλινοί απάντησαν με βολές προς τα σημεία από τα οποία εκτοξεύτηκαν τα λιβανικά βλήματα. Δεν είναι γνωστό εάν προκλήθηκαν απώλειες.

Η κλιμάκωση της έντασης ήγειρε εκ νέου τον φόβο νέας ένοπλης σύρραξης ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χεζμπολάχ, η οποία στηρίζεται από το Ιράν. Πριν λίγες ημέρες η σιιτική οργάνωση απέδωσε στο Τελ Αβίβ δύο επιθέσεις με drone εναντίον συμφερόντων της στον Λίβανο.

Ισραήλ και Χεζμπολάχ ενεπλάκησαν σε πόλεμο διάρκειας περίπου ενός μηνός το 2006.
Πηγή: skai.gr