Κλείσιμο

Ο τυφώνας Ντόριαν ενισχύεται και γίνεται «σημαντική απειλή» για τη Φλόριντα

Ο τυφώνας Ντόριαν αναβαθμίστηκε σε επίπεδο 3  είναι «εξαιρετικά επικίνδυνος» και αποτελεί «σημαντική απειλή» για την Φλόριντα και τις βορειοδυτικές Μπαχάμες, προειδοποίησε το κέντρο παρακολούθησης των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό συνεχίσει την πορεία του στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Ο Ντόριαν συνοδεύεται αυτή την στιγμή από ανέμους που φτάνουν σε ταχύτητα τα 185 χιλιόμετρα ανά ώρα και εκτιμάται πως θα ενισχυθεί σε τυφώνα επιπέδου 4 το Σαββατοκύριακο. Πολύ ισχυρές ριπές εκτείνονται έως και 35 χιλιόμετρα από το κέντρο του τυφώνα.

Το σύστημα αναμένεται να προκαλέσει ανέμους, βροχοπτώσεις, κύματα και πλημμύρες που θα «απειλήσουν την ζωή» τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το κέντρο παρακολούθησης των ΗΠΑ.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις έχει κηρύξει όλες της κομητείες της πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχει ζητήσει από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να διευκολύνει προληπτικά την παροχή ομοσπονδιακής βοήθειας.

Ο κ. Τραμπ από την πλευρά του έχει δηλώσει ότι ο Ντόριαν ενδέχεται να εξελιχθεί σε «απόλυτο τέρας» και ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Πολωνία ώστε να είναι παρών σε περίπτωση ανάγκης.

Εάν φτάσει στις ακτές της Φλόριντα ως τυφώνας επιπέδου 4 θα πρόκειται για τον ισχυρότερο τυφώνα που πλήττει την πολιτεία από το 1992, όταν ο ’ντριου χτύπησε τις ακτές όντας επιπέδου 5, που είναι το υψηλότερο κλιμάκιο.

Οι Αρχές της Φλόριντα έχουν ήδη παραδώσει 860.000 μπουκάλια νερό στις κομητείες ενόψει της άφιξης της κακοκαιρίας. Ετοιμάζονται επίσης 1,8 εκατομμύρια γεύματα.

Σε ορισμένες περιοχές οι πολίτες έχουν αδειάζει τα ράφια των σούπερ-μάρκετ.

Ο Ντόριαν έχει ήδη περάσει από το Πουέρτο Ρίκο, όμως δεν είχε ακόμα προσλάβει τα σημερινά επίπεδα επικινδυνότητας και προκάλεσε περιορισμένες καταστροφές.
Πηγή: skai.gr