Κόσοβο: Αποπομπή ιμάμη επειδή είπε ότι πιστεύει στη θεωρία του Δαρβίνου

Την απόλυσή του από το σώμα των ιμάμηδων του Κοσόβου κόστισε στον Ντρίλον Γκάσι, έναν αντισυμβατικό μουσουλμάνο κληρικό, η δήλωσή του πιστεύει στη θεωρία της Εξέλιξης του Δαρβίνου. 

Σύμφωνα με το balkaninsight.com ο Γκάσι υπηρετούσε για δύο χρόνια ως ιμάμης στο τζαμί του χωριού Vitomirica στο δήμο Peja/ Pec του Κοσσυφοπεδίου, και ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι απολύθηκε από την Ισλαμική Κοινότητα του Κοσσυφοπεδίου αφού δήλωσε ότι πίστευε στη θεωρία της εξέλιξης όπως αναπτύχθηκε από τον Κάρολο Δαρβίνο.

Τον Οκτώβριο του 2018, ο Γκάτσι ανέφερε σε τηλεοπτικό σταθμό που εδρεύει στην Πρίστινα ότι «η θεωρία της εξέλιξης είναι η μόνη σύγχρονη θεωρία που κατάφερε να αντισταθεί στις θύελλες της εποχής. Έτσι, τα επιχειρήματα δείχνουν ότι η εξέλιξη είναι γεγονός». 

Mετά την επίμαχη δήλωση του ο Γκασί τέθηκε σε διαθεσιμότητα πριν πέντε μήνες και τελικά απολύθηκε.

«Αποδείχθηκε ότι με τη δήλωσή του αντιφάσκει με το Ισλαμικό δόγμα και τα δόγματα που βασίζονται στο Κοράνι και τη Σούνα» αναφέρει η απόφαση της Ισλαμικής Κοινότητας του Κοσόβου, η οποία δημοσιοποιήθηκε από τον ίδιο τον Γκάσι.

«Δηλώνοντας ότι η εξέλιξη (είναι γεγονός) χωρίς να προσφέρει ούτε ίχνος απόδειξης... και με τις δηλώσεις του που έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές του Ισλάμ, (ο Γκάσι) έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στους συναδέλφους του και σε όλο το Κοσσυφοπέδιο, καθώς και στους μουσουλμάνους, διαδίδοντας ψεύδη και έχει παραβιάσει τα συμφέροντα της Ισλαμικής Κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο» προσθέτει η απόφαση, η οποία υπογράφηκε από τον επικεφαλής της Ισλαμικής Κοινότητας, Naim Ternava.

Σχολιάζοντας την απόλυσή του, ο Γκάσι περιέγραψε την απόφαση ως «μετενσάρκωση της Ιεράς Εξέτασης». Κατηγόρησε δε την ηγεσία της Ισλαμικής Κοινότητας για «έλλειψη ορθολογικής σκέψης».

«Αν θέλετε να συνεργαστείτε μαζί τους (την Ισλαμική Κοινότητα), δεν θα σας επιτρέψουν να σκεφτείτε κριτικά ή να κάνετε διάλογο με το πρόσχημα ότι αντιτίθεστε στις αρχές της ακρόασης και της υπακοής» τόνισε, αναφέροντας ότι έχει την υποστήριξη των μουσουλμάνων της περιοχής του και ότι οι μουσουλμάνοι «πρέπει να πιστέψουν τα επιστημονικά δεδομένα».

Πηγή: skai.gr