Συριακοί βομβαρδισμοί κοντά σε ένα ακόμα τουρκικό παρατηρητήριο

Η συριακή Αεροπορία βομβάρδισε οικισμούς στην επαρχία Ιντλίμπ κοντά σε ένα από τα 12 παρατηρητήρια που έχει εγκαταστήσει στην περιοχή ο τουρκικός στρατός, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Οι επιδρομές είχαν ως στόχο την κωμόπολη Μααρέτ αλ-Νουμάν και κοντινά χωριά, όπως αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Η Μααρέτ αλ-Νουμάν αποτελεί στρατηγικής σημασίας κόμβο στον οδικό άξονα που συνδέει την πρωτεύουσα Δαμασκό με το Χαλέπι στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Οι συριακές δυνάμεις έχουν ήδη περικυκλώσει άλλο τουρκικό σημείο παρακολούθησης, κοντά στην πόλη Μορέκ, και πριν δύο εβδομάδες βομβάρδισαν κοντά σε τουρκική οχηματοπομπή, αναγκάζοντας την ’γκυρα να προειδοποιήσει πως θα αντιδράσει εάν χτυπηθούν οι δυνάμεις της.

Οι σημερινές επιδρομές έρχονται μία ημέρα μετά την συνάντηση το τούρκο προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Μόσχα.

Ο κ. Πούτιν δήλωσε πως οι Μόσχα και ’γκυρα θα προβούν σε αδιευκρίνιστα κοινά βήματα για την εξομάλυνση της κατάστασης στην Ιντλίμπ, όμως απέφυγε να αναφερθεί στο αίτημα του κ. Ερντογάν για τερματισμό της συριακής επίθεσης, η οποία παραβιάζει προγενέστερη εκεχειρία.

Η Ιντλίμπ φιλοξενεί εκατομμύρια αμάχους και εκτοπισμένους όμως ο κορμός των ανταρτών που την ελέγχουν πρόσκεινται σε ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις.

Η Τουρκία είχε στο παρελθόν δεσμευτεί πως θα διευθετήσει την κατάσταση, και σε αυτή την βάση η Ρωσία εμπόδισε παλαιότερες συριακές επιθέσεις στην επαρχία, όμως οι ισλαμιστές παραμένουν το κυρίαρχο στοιχείο.

Τυχόν έκρηξη βίας στην Ιντλίμπ θα εκτροχιάσει τα σχέδια της Τουρκίας για σταδιακά επαναπατρισμό σύρων προσφύγων και φιλοξενούνται στα εδάφη της και θα σπρώξει εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους προς τα σύνορα.
Πηγή: skai.gr