Κρίση στη Βρετανία μετά το αίτημα Τζόνσον για αναστολή του κοινοβουλίου

Την πρόθεση να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 21 και 22 Οκτωβρίου τόσο τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του όσο και μια ενδεχόμενη νέα συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit, γνωστοποιεί με επιστολή του προς όλους τους Βρετανούς βουλευτές ο Μπόρις Τζόνσον.

Στην επιστολή ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαιώνει ότι ζήτησε το πρωί από τη βασίλισσα Ελισάβετ να αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του στις 14 Οκτωβρίου, με τις εργασίες της Βουλής να διακόπτονται στις 9 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνει ότι εάν έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους Ευρωπαίους στη σύνοδο της 17ης Οκτωβρίου, οι βουλευτές θα έχουν χρόνο να εγκρίνουν το νομοσχέδιο επικύρωσης αυτής της συμφωνίας πριν από την ημέρα του Brexit στις 31 Οκτωβρίου.

Σε δηλώσεις του δε, ο πρωθυπουργός Τζόνσον απέρριψε ως «εντελώς αναληθή» την κατηγορία ότι αναστέλλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου για να αποτρέψει τα σχέδια βουλευτών για αποτροπή του no deal. «Θα υπάρχει άπλετος χρόνος πριν και μετά από την κρίσιμη σύνοδο της 17ης Οκτωβρίου για τους βουλευτές να συζητήσουν στο κοινοβούλιο για την ΕΕ, το Brexit και όλα τα άλλα θέματα», είπε.

Απέδωσε την απόφασή του στην ανάγκη να παρουσιαστούν σημαντικά νομοσχέδια επί μιας σειράς τομέων πολιτικής, πέραν του Brexit.

Πάντως, ο φιλοευρωπαίος Συντηρητικός βουλευτής Ντόμινικ Γκριβ προειδοποίησε με δηλώσεις στο BBC ότι αν δεν προλαβαίνουν πλέον οι βουλευτές να περάσουν νόμο για αναβολή του Brexit, τότε θα μπορούσε να αναλογιστεί μία ψήφο υπέρ πρότασης δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης.

«Συνταγματικά εξωφρενική» κίνηση χαρακτήρισαν την αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου και ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μέι Φίλιπ Χάμοντ.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο