Brexit: Βουλευτές ενάντια στην αναστολή του κοινοβουλίου από τον Τζόνσον

Βουλευτές όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Βρετανία συμμετείχαν το απόγευμα σε εκδήλωση με σκοπό να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην πιθανότητα αναστολής λειτουργίας του κοινοβουλίου από τον πρωθυπουργό Τζόνσον, στην περίπτωση που θελήσει να περάσει ένα no deal στο Brexit χωρίς κοινοβουλευτικά εμπόδια.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε λίγα λεπτά μετά από τη συνάντηση των ηγετών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών, κατά την οποία συμφωνήθηκε ότι θα επιχειρηθεί να περάσει νόμος που θα υποχρεώνει τον κ. Τζόνσον να ζητήσει από τους Ευρωπαίους νέα αναβολή του Brexit, πέρα από την 31η Οκτωβρίου.

Απαντώντας μέσω Twitter ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι «το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πρέπει να γίνει σεβαστό» και ότι η Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ στο τέλος Οκτωβρίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει επανειλημμένως αποφύγει να αποκλείσει το ενδεχόμενο αναστολής του κοινοβουλίου. Φέρεται μάλιστα να έχει ζητήσει νομική γνωμοδότηση για τη δυνατότητα λήψης μιας τέτοιας απόφασης.

Η εκδήλωση των βουλευτών έγινε για συμβολικούς λόγους σε κτήριο του Γουέστμινστερ όπου συνεδρίαζε η Βουλή των Κοινοτήτων κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο σκιώδης υπουργός των Εργατικών Τζον ΜακΝτόνελ προειδοποίησε κατά την εκδήλωση τον κ. Τζόνσον ότι η αντιπολίτευση «θα μετέλθει κάθε διαθέσιμο μηχανισμό» για να μην επιτρέψει την «υπονόμευση της φύσης της βρετανικής δημοκρατίας».

Οι παρόντες βουλευτές υπέγραψαν μάλιστα σχετική διακήρυξη.

Την ίδια ώρα, ο Τζέρεμι Κόρμπιν απηύθυνε επιστολή προς τους 116 Συντηρητικούς και ανεξάρτητους βουλευτές του που στο πρόσφατο παρελθόν είχαν ταχθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων κατά του Brexit χωρίς συμφωνία.

Τους καλεί να προσέλθουν στην επόμενη φάση των συζητήσεων με τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης ώστε να βρουν όλοι μαζί «έναν πρακτικό τρόπο να αποτρέψουμε το no deal».

Δηλώνει ότι η δική του προτίμηση θα ήταν η διενέργεια εκλογών, αλλά σημειώνει ότι κατανοεί πως πολλοί βουλευτές δε συμφωνούν. Ζητά λοιπόν έναν διάλογο για να εκφραστεί η «ξεκάθαρη βούληση» του κοινοβουλίου ενάντια στο no deal.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο