Πλήρης στήριξη Μέρκελ στο κάλεσμα Μακρόν για τον φλεγόμενο Αμαζόνιο

Πλήρη στήριξη στην πρόταση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για συζήτηση των αυξανόμενων πυρκαγιών στην Αμαζονία στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του G7 έδωσε η Γερμανία.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, χαρακτήρισε τις φωτιές στο δάσος του Αμαζονίου διεθνές ζήτημα, συνιστούν απειλή και «οξεία κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

«Η καγκελάριος είναι πεπεισμένη» πως το θέμα «πρέπει να περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη των χωρών της G7», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, ενόψει της έναρξης των εργασιών στο Μπιαρίτζ αύριο Σάββατο.

«Το σπίτι μας καίγεται, κυριολεκτικά» έγραψε χθες στο Twitter ο κ. Μακρόν, επισημαίνοντας ότι ο Αμαζόνιος παράγει το 20% του οξυγόνου του πλανήτη μας. Κάλεσμα για προστασία του Αμαζονίου απηύθυνε και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, αναφέροντας πως η ανθρωπότητα δεν έχει περιθώριο να επιτρέψει περαιτέρω ζημιά σε μία τόσο σημαντική πηγή οξυγόνου και βιοποικιλότητας.

Τα επίσημα δεδομένα των βραζιλιάνικων Αρχών φανερώνουν ότι οι πυρκαγιές στην λατινοαμερικανική χώρα έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 80% σε σχέση με πέρυσι, ειδικά στην περιοχή του Αμαζονίου.

Το ερώτημα ωστόσο είναι εάν η συζήτηση στο G7 μπορεί να αποφέρει απτά αποτελέσματα. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ είναι γνωστός αμφισβητίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θέλει να συσφίξει σχέσεις με την Ουάσιγκτον ενόψει Brexit και η Ιταλία βρίσκεται στο μέσο πολιτικής κρίσης.

Πέραν της κ. Μέρκελ ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρουντό κατά πάσα πιθανότητα θα στηρίξει την γαλλογερμανική γραμμή, ενώ άγνωστες παραμένουν οι προθέσεις της Ιαπωνίας.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου έχει απορρίψει την πρόταση Μακρόν ως απόπειρα παρέμβασης σε εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, κάνοντας μάλιστα λόγο για αποικιοκρατική νοοτροπία.
Πηγή: skai.gr