Αντικρουόμενες δηλώσεις Τραμπ για ενδεχόμενες κυρώσεις στην Τουρκία

Ασαφές είναι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, μετά από αντικρουόμενες δηλώσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Αρχικά ο κ. Τραμπ δήλωσε πως η Ουάσιγκτον δεν εξετάζει «προς το παρόν» το ενδεχόμενο επιβολής ποινών στην ’γκυρα.

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα φάνηκε να ανασκευάζει λέγοντας: «Το κοιτάμε και θα δούμε τι θα κάνουμε». Πρόκειται για «πολύ, πολύ δύσκολη κατάσταση για πολλούς λόγους», προσέθεσε.

Η τοποθέτηση Τραμπ έρχεται την στιγμή που στο Κογκρέσο υπάρχει μεγάλη και δικομματική στήριξη για ανάληψη μέτρων κατά της ’γκυρας. Βάση για τις κυρώσεις αποτελεί ο νόμος Countering America’s Adversaries Through Sanctions (CAATSA), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το 2017 και στοχοποιεί πρόσωπα που συναλλάσσονται με την αμυντική βιομηχανία ή τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας.

Ο νόμος περιέχει κατάλογο 12 πιθανών κυρώσεων, εκ των οποίων ο πρόεδρος καλείται να επιλέξει τουλάχιστον πέντε. Κυμαίνονται από σχετικά ήπια μέτρα, όπως απαγόρευση εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέχρι αυστηρότατους οικονομικούς και εμπορικούς περιορισμούς.

Ο πρόεδρος μπορεί πάντως να ζητήσει αναβολή ή ακύρωση των κυρώσεων εάν παράσχει στοιχεία πως κατ' αυτόν τον τρόπο εξυπηρετείται το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ.

Σε ένα ξεχωριστό μέτρο, προχθές ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσημα την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής και απόκτησης του μαχητικού πέμπτης γενιάς F-35, τονίζοντας πως το αμερικανικό όπλο είναι ασύμβατο με το S-400.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως θα μεταφέρει τις παραγγελίες που είχαν ανατεθεί στην τουρκική αμυντική βιομηχανία σε άλλους εργολάβους έως τον προσεχή Μάρτιο. Περίπου δέκα τουρκικές εταιρείες παρήγαγαν περισσότερα από 900 εξαρτήματα για το F-35.

Το κόστος σε βάθος χρόνου για την Τουρκία υπερβαίνει τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την υφυπουργό ’μυνας των ΗΠΑ Έλεν Λορντ.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μέσω του εκπροσώπου του Ιμπραήμ Καλίν εξέφρασε τη «δυσφορία» του για την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν την ’γκυρα από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35. Η δήλωση έγινε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο εκπρόσωπος με τον Τζον Μπόλτον, Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με το δίκτυο CNN Turk ο κ. Καλίν ανέφερε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών, που είναι σύμμαχοι στο NATO, δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν υγιείς με τέτοιες μονομερείς αποφάσεις.

Παρά την αποβολή της Τουρκίας από το F-35 η Ουάσιγκτον έχει διαμηνύσει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες πως θεωρεί την ’γκυρα πολύτιμο και ιστορικό εταίρο με τον οποίο έχει πολυεπίπεδη συνεργασία.
Πηγή: skai.gr