Η ΕΕ σφίγγει την «μέγγενη» γύρω από τον Μαδούρο με απειλές για κυρώσεις

Σε κλιμάκωση των διπλωματικών πιέσεων που ασκεί στην Βενεζουέλα προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποιώντας το καθεστώς του προέδρου Νικολάς Μαδούρο ότι θα διευρύνει τις στοχευμένες κυρώσεις που έχει επιβάλει εάν δεν προκύψουν αποτελέσματα από τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση, που εκτυλίσσονται στα Μπαρμπάντος.

Σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της κοινοτικής εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, στέκεται στην πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με την οποία οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν δολοφονήσει περισσότερους από 6.800 ανθρώπους από τις αρχές του 2018 έως τον φετινό Μάιο.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης καταγγελίες πως οι αστυνομικοί σκηνοθετούν σκηνές των εγκλημάτων τους ώστε να αποδώσουν την ευθύνη στα θύματα και πληροφορίες για αυθαίρετη κράτηση εκατοντάδων αντιφρονούντων.

«Η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά τα ευρήματα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και καλεί το καθεστώς να σταματήσει αμέσως τις διαδεδομένες παραβιάσεις», σημειώνει η κ. Μογκερίνι. Προσθέτει ότι διαφορετικά οι εταίροι είναι «έτοιμοι να αρχίσουν τις εργασίες προς την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων σε βάρος των μελών των δυνάμεων ασφαλείας που εμπλέκονται σε βασανιστήρια και σοβαρές άλλες παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Η Μογκερίνι φαίνεται να συνδέει τις κυρώσεις άρρηκτα με τις επαφές ανάμεσα σε αντιπροσωπείες του Καράκας και της αντιπολίτευσης, που γίνονται με την μεσολάβηση της Νορβηγίας.

«Εάν δεν υπάρξουν απτά αποτελέσματα από τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις η ΕΕ θα διευρύνει περαιτέρω τα στοχευμένα μέτρα», αναφέρει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι οι εν λόγω διαβουλεύσεις πρέπει να παραμείνουν «το κύριο κανάλι για την υπέρβαση της κρίσης».

Δύο συναντήσεις έχουν γίνει στο Όσλο και μία στα Μπαρμπάντος, όπου αναμένεται να αρχίσει νέος κύκλος συζητήσεων τις επόμενες ημέρες.

Η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει απαγόρευση εισόδου και «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων σε 18 μέλη του καθεστώτος Μαδούρο. Έχει επίσης απαγορεύσει την εξαγωγή όπλων και άλλων ειδών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όργανα καταπίεσης (π.χ. οχήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά διαδηλωτών).

Έχει αποφύγει ωστόσο τις βαριές οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν απαγορεύσει την αγορά πετρελαίου από την Βενεζουέλα κι έχουν μπλοκάρει την πρόσβασή της στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Φόβος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι τέτοιας κλίμακας οικονομικές ποινές βλάπτουν και τους κατοίκους της χώρας.

Η Βενεζουέλα βιώνει βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά πως από το 2019 το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 50%, ενώ ο υπερπληθωρισμός ευτελίζει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης είναι συχνό φαινόμενο.

Την περασμένη Παρασκευή η Ελλάδα αναγνώρισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, όπως είχαν ήδη πράξει σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης