ΗΠΑ: Πολέμια των αμβλώσεων η νέα επικεφαλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ονόμασε χθες Δευτέρα μια πολέμια της άμβλωσης επικεφαλής νέας επιτροπής επιφορτισμένης να μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα όταν ασκεί εξωτερική πολιτική.

Η Μέρι Αν Γκλέντον, καθηγήτρια του Δικαίου στο Χάρβαρντ, σημαίνουσα μορφή του κινήματος της αμερικανικής δεξιάς εναντίον του δικαιώματος στην άμβλωση, θα ηγηθεί της επιτροπής για τα «απαράγραπτα δικαιώματα» στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το πάνελ αυτό «θα μελετήσει το πιο θεμελιώδες ερώτημα: τι σηματοδοτεί, ή υποτίθεται ότι σηματοδοτεί, πως κάτι είναι ανθρώπινο δικαίωμα;», είπε ο Πομπέο, προσθέτοντας ότι θα βασιστεί στις «ιδέες των ιδρυτών πατέρων (των ΗΠΑ) για την ατομική ελευθερία και τη συνταγματική κυβέρνηση».

Καθώς για τον νυν ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, ευαγγελικό χριστιανό ο οποίος αναφέρεται συχνά στην πίστη του, «οι διεθνείς θεσμοί, που συνελήφθησαν και οικοδομήθηκαν για να υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, απομακρύνονται από την αρχική αποστολή τους».

Ο Πομπέο υπογράμμισε ότι η νέα επιτροπή θα έχει πολλά μέλη με διαφορετικό υπόβαθρο και διαφορετική ιδεολογική προέλευση, «ειδικούς στα ανθρώπινα δικαιώματα, φιλόσοφους, ακτιβιστές, Ρεπουμπλικάνους, Δημοκρατικούς και ανεξάρτητους». Ανάμεσά τους είναι η Κατρίνα Λάντος Σουέτ, Δημοκρατική ο πατέρας της οποίας, ο Τομ Λάντος, αγωνιζόταν εναντίον δικτατορικών και καταπιεστικών καθεστώτων.

Η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε τη δημιουργία της νέας επιτροπής, υπενθυμίζοντας ότι οι αμερικανικές κυβερνήσεις ως τώρα απλά υιοθετούσαν την οικουμενική διακήρυξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα που επικυρώθηκε από τον ΟΗΕ εν έτει 1948.

«Η πολιτικοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο αυτής που μοιάζει να είναι μια απόπειρα να συνεχιστεί η άσκηση πολιτικών μίσους οι οποίες βάζουν στο στόχαστρο τις γυναίκες και την κοινότητα ΛΟΑΔ είναι ντροπή», τόνισε η Τζοάν Λιν του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στις ΗΠΑ.

Το νέο πάνελ «υπάρχει κίνδυνος να υπονομεύσει πολλούς διεθνείς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα που οι ΗΠΑ συνέβαλαν να καθιερωθούν», προειδοποίησε ο Έλιοτ Ένγκελ, ο Δημοκρατικός που προεδρεύει στην επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το Συμβούλιο Έρευνας για την Οικογένεια, μια οργάνωση που εναντιώνεται στην αναγνώριση της ομοφυλοφιλίας, αντιθέτως χαιρέτισε την «ιστορική» δημιουργία αυτής της επιτροπής.

Αρκετοί αμερικανοί συντηρητικοί καταγγέλλουν τις οργανώσεις και τους οργανισμούς υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφού απορρίπτουν την προώθηση των δικαιωμάτων αναπαραγωγικής υγείας των γυναικών, των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, ή της μισθολογικής ισότητας των φύλων.

Η Γκλέντον, άλλοτε πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στην Αγία Έδρα, αντιπροσώπευσε το Βατικανό σε μια σύνοδο του ΟΗΕ για τις γυναίκες στο Πεκίνο το 1995 κατά τη διάρκεια της οποίας η Χίλαρι Κλίντον, τότε πρώτη κυρία, είχε διακηρύξει ότι «τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινα δικαιώματα».

Η πανεπιστημιακός είχε επικρίνει αργότερα τις πολιτικές που προωθήθηκαν σε εκείνη τη σύνοδο για την αντισύλληψη στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η επιτροπή θα εργαστεί «σε επίπεδο αρχών, όχι πολιτικής», διαβεβαίωσε η ίδια χθες.

Η αμερικανική κυβέρνηση μοιάζει να χρησιμοποιεί το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά περίπτωση, για την καταδίκη για παράδειγμα αντιπάλων της, όπως η Κίνα, το Ιράν, η Κούβα, αλλά δεν επιμένει όταν το ζήτημα αφορά συμμάχους της όπως η Αίγυπτος, η Βραζιλία, η Σαουδική Αραβία. Εξάλλου, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας την «προκατάληψή» του έναντι του Ισραήλ.

Η αμερικανική θρησκευτική δεξιά διεξάγει τους τελευταίους μήνες ευρείας κλίμακας επίθεση εναντίον του δικαιώματος στην άμβλωση σε συντηρητικές Πολιτείες, με την ελπίδα ότι το ζήτημα θα φθάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο και ότι θα ακυρωθεί η εμβληματική απόφασή του με την οποία νομιμοποιήθηκε η άμβλωση στις ΗΠΑ το 1973.

Η κυβέρνηση Τραμπ εντείνει παράλληλα την έφοδό της εναντίον της άμβλωσης στον ΟΗΕ από το 2017, όταν ανέστειλε κάθε χρηματοδότηση του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό.

Για τον Τζαμίλ Ντακουάρ, διευθυντή του προγράμματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αμερικανική Ένωση Ατομικών Ελευθεριών (American Civil Liberties Union, ACLU), το ότι η επιτροπή αυτή προβάλλεται ως όργανο που θα προστατεύσει τις ιδρυτικές αρχές και αξίες των ΗΠΑ είναι «παραλογισμός». «Η κυβέρνηση Τραμπ δεν μπορεί να τηρήσει τους κανόνες κι έτσι αποφάσισε πλέον να προσπαθήσει να φτιάξει νέους κανόνες μόνη της», έκρινε.