Αργό πετρέλαιο μετέφερε το ιρανικό τάνκερ που συνελήφθη στο Γιβραλτάρ

Αργό πετρέλαιο μετέφερε το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα ανοιχτά του Γιβραλτάρ, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της περιοχής.

Βρετανοί πεζοναύτες συνέλαβαν την Πέμπτη το τάνκερ Grace 1 με την υποψία ότι μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο στη Συρία, κατά παράβαση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Δαμασκό.

«Η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ μπορεί πλέον να επιβεβαιώσει, αφού παρέλαβε τα αποτελέσματα των ολοκληρωμένων εργαστηριακών ελέγχων, ότι το Grace 1, που συνελήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, είναι γεμάτο με αργό πετρέλαιο», υπογραμμίζει η ανακοίνωση της κυβέρνησης.

«Τα αποτελέσματα των ελέγχων […] αντικρούουν τις δηλώσεις κάποιων που χωρίς να έχουν αρμοδιότητα υπέθεταν ότι το φορτίο του πλοίου δεν ήταν πετρέλαιο», συμπλήρωσε η τοπική κυβέρνηση.

Νωρίτερα το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κάλεσε εκ νέου το Λονδίνο να αφήσει αμέσως ελεύθερο το δεξαμενόπλοιο, λέγοντας ότι η σύλληψή του δημιούργησε ένα «επικίνδυνο προηγούμενο και πρέπει να τελειώσει τώρα».

Η Τεχεράνη έχει αρνηθεί πως το πλοίο είχε προορισμό την Συρία. Πρώην διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης έχει δηλώσει πως η Τεχεράνη θα μπορούσε να συλλάβει βρετανικό πετρελαιοφόρο ως αντίποινα.
Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters - skai.gr