Κλείσιμο

Κύπρος: Κλιμάκωση τουρκικής προκλητικότητας το Γιαβούζ, η ΕΕ θα απαντήσει

«Κλιμάκωση» των τουρκικών παραβιάσεων χαρακτήρισε η Κυπριακή Δημοκρατία την γεώτρηση που αρχίζει το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» ανοιχτά της κατεχόμενης χερσονήσου της Καρπασίας, επαναφέροντας την προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβολή κυρώσεων.

Σε ανακοίνωσή της η κυπριακή προεδρία κάνει λόγο για παραβίαση της «χωρικής θάλασσας» της Δημοκρατίας, καταγγέλλοντας «σοβαρότατη παραβίαση της κυριαρχίας» της. Επισημαίνει πως καταδικάζει «με τον πιο έντονο τρόπο» την συμπεριφορά της Τουρκίας.

Τονίζει πως η ’γκυρα επιμένει να καταστρατηγεί το διεθνές δίκαιο, περιφρονώντας τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας. Κατηγορεί δε την Τουρκία ότι αποφεύγει εσκεμμένα τον διάλογο ώστε να δημιουργήσει «νέα τετελεσμένα».

Η Λευκωσία υπενθυμίζει τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου οι εταίροι ζήτησαν την κατάρτιση προτάσεων για πιθανές κυρώσεις στην Τουρκία. Στην ανακοίνωσή της η Κύπρος φαντάζει βέβαιη για την επιβολή κοινοτικών ποινών, αναφέροντας πως η Ένωση θα απαντήσει στις τουρκικές ενέργειες «με τη λήψη κατάλληλων μέτρων».

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ συνεδριάζει στις 15 Ιουλίου, όμως για την ώρα η Τουρκία δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα.

Πρόκειται για την δεύτερη γεώτρηση που επιχειρεί η Τουρκία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Το γεωτρύπανο «Φατίχ» ήδη επιχειρεί στα δυτικά του νησιού, ανοιχτά της Πάφου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τη Δευτέρα ότι τα πλωτά γεωτρύπανα θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στην Ανατολική Μεσόγειο. 
Πηγή: skai.gr