Κλείσιμο

Προτροπή Μέι για διεθνή συνεργασία για την πρόοδο των Δυτικών Βαλκανίων

Η απερχόμενη πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι θα καλέσει σήμερα τις ευρωπαϊκές χώρες να εργαστούν για να ενδυναμώσουν τους θεσμούς των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, έτσι ώστε να υπάρξει καλύτερη αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, βελτίωση της διακυβέρνησης και να επιτραπεί στις χώρες αυτές να ξεπεράσουν την κληρονομιά του πολέμου.
 
Σε ομιλία της κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της Συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Πόζναν της Πολωνίας, η κα Μέι θα πει επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μένει πιστό στη μακροπρόθεσμη δέσμευσή του να συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ασφάλεια των χωρών της περιοχής.
 
Σύμφωνα με ενημέρωση από την Ντάουνινγκ Στριτ, η Τερέζα Μέι θα υπογραμμίσει ότι εγκλήματα όπως το ξέπλυμα χρήματος, η εμπορία λευκής σαρκός, ναρκωτικών και όπλων, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και η τρομοκρατία, απειλούν ζωές ακόμα και στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ υπονομεύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια.
 
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα πει: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα και η διαφθορά είναι προκλήσεις για την ασφάλεια που αντιμετωπίζουμε σε όλη την Ευρώπη. Μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με ισχυρή διεθνή συνεργασία.
 
Σε συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών των συμμετεχουσών χωρών την Πέμπτη υπογράφηκε ένας οδικός χάρτης για την πάταξη των παράνομων χρηματοοικονομικών συναλλαγών και της διαφθοράς.
 
Η κα Μέι θα υπενθυμίσει στις ευρωπαϊκές χώρες ότι στην περσινή αντίστοιχη Σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Λονδίνο είχαν δοθεί δεσμεύσεις για πρόοδο ως προς την εκδίκαση εγκλημάτων πολέμου, την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας, τον εντοπισμό αγνοουμένων και τη δημιουργία ευκαιριών για νέους.
 
Θα καλέσει τις χώρες να υλοποιήσουν αυτές τις δεσμεύσεις, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εγγυηθεί για διπλασιασμό της οικονομικής του συμβολής υπέρ της ασφάλειας στις χώρες αυτές, σε ποσό της τάξης των 80 εκατομμυρίων λιρών έως το 2020-21.
 
 Θα καλέσει επίσης τους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να ενισχύσουν τη συνεργασία τους και να επενδύσουν στην καινοτομία.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο