Πιο κοντά στην κατάρρευση της συνθήκης για τα πυρηνικά Ρωσία και ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κύρωσε τον νόμο που αναστέλλει την συμμετοχή της Μόσχας στην ψυχροπολεμική Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF), η οποία κατήργησε μία ολόκληρη κατηγορία πυρηνικών όπλων.

Η κίνηση Πούτιν, που ήταν αναμενόμενη, φέρνει την Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ένα βήμα πιο κοντά στην διάλυση του υφιστάμενου αντιπυρηνικού πλαισίου, αυξάνοντας τον κίνδυνο αναζωπύρωσης των εξοπλιστικών ανταγωνισμών.

Η συνθήκη INF
, που υπογράφηκε το 1987 ανάμεσα στις ΗΠΑ και την τότε Σοβιετική Ένωση, απαγόρευσε διμερώς την χρήση, παραγωγή και δοκιμή πυραύλων εδάφους που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικές ή συμβατικές κεφαλές και έχουν δραστικό βεληνεκές από 500 έως 5.500 χιλιόμετρα.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί την Μόσχα πως παραβιάζει επί χρόνια τους όρους της INF, κατασκευάζοντας τον πύραυλο που είναι γνωστός με την ονομασία 9M729. Η αμερικανική πλευρά ανέστειλε την συνθήκη στις 2 Φεβρουαρίου, εκκινώντας εξάμηνη διαδικασία εξόδου. Η πλήρης απόσυρση των ΗΠΑ θα λάβει χώρα στις 2 Αυγούστου.

Η Ρωσία απορρίπτει τις αμερικανικές κατηγορίες. Ο κ. Πούτιν έχει προειδοποιήσει τις ΗΠΑ πως δρομολογούν νέα εξοπλιστική αντιπαράθεση κι έχει δηλώσει έτοιμος για μία κρίση εφάμιλλη της Πυραυλικής Κρίσης της Κούβας (1962).

Το NATO έχει στηρίξει πλήρως τις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως όλοι οι σύμμαχοι έχουν καταστήσει σαφές πως δεν θα τοποθετήσουν νέες πυραυλικές πυρηνικές δυνάμεις στην Ευρώπη.
Πηγή: skai.gr