Διακόπηκε η Σύνοδος Κορυφής- Πότε συγκαλείται νέο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Τη διακοπή της Συνόδου Κορυφής μέχρι αύριο στις 12 ώρα Ελλάδας ανακοίνωσε μέσω Twitter o Πρέμπεν Αμάν, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Ο Ντόναλντ Τουσκ διέκοψε τη συνεδρίαση και συγκαλεί νέο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αύριο στις 11», ανέφερε σχετικώς.

Την ίδια ώρα ευρωπαϊκές πηγές κάνουν λόγο για ισχυρή συναίνεση σχετικά με το πρόσωπο του Φρανς Τίμερμανς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναγνωρίζοντας ότι η κατάσταση είναι ωστόσο ευμετάβλητη, όσον αφορά τις  μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για τον ορισμό των προσώπων στα κορυφαία ηγετικά πόστα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το πακέτο που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι περιλαμβάνει εκτός από τον Φρανς Τίμερμανς στην προεδρία της Κομισιόν, την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ειδικότερα ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε ότι ο ορισμός ενός Φιλελεύθερου ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας έχει οδηγήσει στην επιλογή ανάμεσα στον Βέλγο Σαρλ Μισέλ και την Δανή Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Αλλη πηγή ανέφερε το σενάριο η Βεστάγκερ, σημερινή ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού, να ορισθεί α' αντιπρόεδρος της Κομισιόν στο πλευρό του Φρανς Τίμερμανς.

Οσο για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ( θητεία δυόμισι ετών) θα μπορούσε να μοιραστεί ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τους Φιλελεύθερους.

Ο γερμανός spitzenkadidat του ΕΛΚ και πρώην υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ θα μπορούσε να παρηγορηθεί, σύμφωνα με το υπό διαπραγμάτευσιν σενάριο αναλαμβάνοντας την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα πρώτα δυόμισι χρόνια και να ακολουθήσει ο φιλελεύθερος Γκι Φερχόφστατ για το υπόλοιπο ήμισυ της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Αποτυχία λέει ο Μακρόν

Για "αποτυχία" που βγάζει μια "αρνητική εικόνα" για τη λειτουργία της ΕΕ έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε δηλώσεις του μετά τη διακοπή της συνεδρίασης, ενώ έδειξε ως κύριο υπεύθυνο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

"Τελειώσαμε την ημέρα με κάτι που μπορούμε να ονομάσουμε αποτυχία. Είναι μια πολύ αρνητική εικόνα που δίνουμε για το Συμβούλιο και την Ευρώπη και κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με αυτό που συνέβη τόσες ώρες", δήλωσε, σημειώνοντας ότι αυτή η αποτυχία έρχεται σε συνέχεια της "διαίρεσης" στο ΕΛΚ και το "γεωγραφικό διαχωρισμό στο Συμβούλιο", δήλωσε.

"Η αξιοπιστία μας είναι βαθιά μολυσμένη με αυτές τις συναντήσεις που είναι υπερβολικά μακρές και δεν οδηγούν σε τίποτα, δίνουμε μια εικόνα της Ευρώπης που δεν είναι σοβαρή", συνέχισε, προσθέτοντας ότι εμπόδιο στην εξεύρεση ενός συμβιβασμού μπήκαν "προσωπικές φιλοδοξίες" και "κρυφές ατζέντες". Επιπλέον, εξέφρασε "επιφυλάξεις" για το αν το "μέλλον της ΕΕ" τελικά βρίσκεται σε μια νέα διεύρυνση, όταν δεν μπορούν ληφθούν αποφάσεις μεταξύ των 28. "Θα αρνηθώ κάθε είδος διεύρυνσης, εάν δεν υπάρξει μια βαθιά μεταρρύθμιση στη θεσμική λειτουργία της ΕΕ", είπε χαρακτηριστικά.

Δύσκολο πόκερ, αφού κοιμηθούμε θα συμβιβαστούμε είπε η Μέρκελ 

«Πιστεύω ότι αφού κοιμηθούμε, θα είμαστε πρόθυμοι να συμβιβαστούμε και πάλι» εξέφρασε παράλληλα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων.

«Νομίζω ότι είναι περίπλοκο, αλλά συνεχίζουμε να ελπίζουμε ότι είναι εφικτό. Θέλουμε να επιτύχουμε έναν υψηλό βαθμό συναίνεσης... Πρέπει πάντοτε να λαμβάνεται υπόψη κατά πόσον οι προτάσεις έχουν επίσης πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Για μένα, εξακολουθεί να είναι σημαντικό οι κορυφαίοι υποψήφιοι να φέρουν επίσης ευθύνη στο μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα Καγκελάριος, προσθέτοντας μάλιστα πως υπάρχουν δύο εναλλακτικές και πως είχε προβλέψει « δύσκολο πόκερ» όσον αφορά κυρίως την ανάδειξη του προέδρου Κομισιόν.

Πηγή: skai.gr