«Στενές επαφές» και αλληλοκατηγορίες Ρωσίας και ΗΠΑ στον Ειρηνικό (video)

Στα πρόθυρα σύγκρουσης έφτασαν τα ξημερώματα αμερικανικό και ρωσικό πολεμικό πλοίο στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανοιχτά των Φιλιππίνων, με τις δύο χώρες να αλληλοκατηγορούνται για το περιστατικό.

Το ρωσικό Ναυτικό κατήγγειλε πως το καταδρομικό «Τσάνσελορσβιλ» των Ηνωμένων Πολιτειών άλλαξε αιφνιδιαστικά κατεύθυνση με συνέπεια να εισέλθει στην γραμμή πλεύσης του αντιτορπιλικού «Ναύαρχος Βινογκράντοφ».

Το ρωσικό πλήρωμα αναγκάστηκε να προβεί σε επείγοντες ελιγμούς ώστε να αποφευχθεί σύγκρουση, προσέθεσε το ρωσικό Ναυτικό, σημειώνοντας πως έχει καταθέσει επίσημη διαμαρτυρία στις ΗΠΑ.

Ο 7ος Στόλος των Ηνωμένων Πολιτειών απάντησε πως το ρωσικό αντιτορπιλικό ήταν αυτό που εκτέλεσε ανασφαλείς ελιγμούς, ενώ ο εκπρόσωπός του απέρριψε τις ρωσικές αιτιάσεις ως «προπαγάνδα».

Σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, το «Ναύαρχος Βινογκράντοφ» επιτάχυνε απότομα και πλησίασε από πίσω το καταδρομικό «Τσάνσελορσβιλ», φτάνοντας σε απόσταση 15 έως 30 μέτρων.

Το αμερικανικό πλοίο αναγκάστηκε να βάλει όπισθεν ολοταχώς όλες τις μηχανές και να ελιχθεί ώστε να αποφύγει την σύγκρουση, συνεχίζει ο 7ος Στόλος, προσθέτοντας μάλιστα πως το παρολίγον ατύχημα έλαβε χώρα την στιγμή που ελικόπτερο ετοιμαζόταν να προσνειωθεί στο «Τσάνσελορσβιλ».

«Θεωρούμε τις ενέργειες της Ρωσίας […] ως ανασφαλείς και ανεπαγγελματικές, και σε ασυμφωνία» με τους διεθνώς αναγνωρισμένους κανόνες ναυσιπλοΐας, ανέφερε ο εκπρόσωπος.


Πηγή: skai.gr