Κλείσιμο

Τραμπ: Σταματήστε τους βομβαρδισμούς στην Ιντλίμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε χθες Κυριακή οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας και της Ρωσίας, του ισχυρότερου συμμάχου της Δαμασκού, να πάψουν να «μετατρέπουν σε κόλαση με τους βομβαρδισμούς» τους τη συριακή επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτικά), ύστατο μεγάλο προπύργιο των τζιχαντιστών στην εμπόλεμη χώρα.

«Ακούω ότι η Ρωσία, η Συρία και σε μικρότερο βαθμό το Ιράν έχουν κάνει κόλαση με τους βομβαρδισμούς τους την επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας και σκοτώνουν αδιακρίτως πολλούς αθώους άμαχους. Ο κόσμος βλέπει αυτή την ανθρωποσφαγή. Ποιος είναι ο σκοπός, τι θα κερδίσετε; ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ!», αξίωσε ο Τραμπ μέσω Twitter, λίγο πριν από την αναχώρησή του για την επίσημη επίσκεψή του στη Βρετανία.

Το σχόλιο του προέδρου των ΗΠΑ καταγράφηκε μετά την καταγγελία συριακών ΜΚΟ την Παρασκευή της απραξίας της διεθνούς κοινότητας μπροστά στην κλιμάκωση των επιθέσεων του συριακού καθεστώτος και της Ρωσίας στην Ιντλίμπ, που έχει προκαλέσει, κατ' αυτές, το «μεγαλύτερο» κύμα εκτοπισμένων από το ξέσπασμα του πολέμου.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, εκπρόσωποι συριακών ΜΚΟ έκαναν λόγο για μια ανθρωπιστική τραγωδία που επιδεινώνεται καθημερινά στην επαρχία, για δεκάδες άμαχους νεκρούς, τον εκτοπισμό 300.000 και πλέον που μετακινήθηκαν σε περιοχές κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, εκ των οποίων 200.000 κοιμούνται έξω ελλείψει θέσεων σε καταυλισμούς προσφύγων.

Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι οι εκτοπισμένοι είναι περίπου 270.000 από τα τέλη Απριλίου.

Επίσης την Παρασκευή, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι 950 άνθρωποι, εκ των οποίων περίπου το ένα τρίτο ήταν άμαχοι, έχουν σκοτωθεί τον έναν μήνα των μαχών που μαίνονται στην Ιντλίμπ και περιοχές γύρω από αυτή.

Η κλιμάκωση στην Ιντλίμπ, που γειτονεύει με την Τουρκία, χαρακτηρίζεται η σοβαρότερη αφότου η Μόσχα και η Άγκυρα — προστάτιδα ορισμένων οργανώσεων ανταρτών — ανακοίνωσαν τον Σεπτέμβριο του 2018 την επίτευξη συμφωνίας που προέβλεπε τη δημιουργία μιας «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» η οποία υποτίθεται θα διαχώριζε εδάφη που ελέγχουν οι αντάρτες από εκείνα υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών στρατευμάτων.

Η συμφωνία δεν εφαρμόστηκε παρά μόνο εν μέρει, λόγω της άρνησης των τζιχαντιστών να αποσυρθούν από την ουδέτερη ζώνη.

Μολονότι το καθεστώς δεν ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη επιχείρησης εναντίον της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία), οι βομβαρδισμοί εντάθηκαν και η Δαμασκός ανέκτησε εδάφη στην περιφέρεια της Ιντλίμπ.