Ερντογάν: Η ένταξη της Τουρκίας έχει πάνω απ όλα σημασία για την Ευρώπη

Το νέο πακέτο μέτρων για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης δείχνει τη δέσμευση της Τουρκίας για πλήρη ένταξη στην ΕΕ παρά τις «υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν», δήλωσε την Πέμπτη ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη επιβεβαιώθηκε για πολλοστή φορά ότι η υποψηφιότητα της Άγκυρας για ένταξη στην ΕΕ έχει «παγώσει». «Η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ένωση, προειδοποίησε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, ζητώντας την άμεση αλλαγή αυτής της τάσης «για το καλό των Τούρκων πολιτών».

Μιλώντας σε συνέδριο όπου παρουσίασε τη στρατηγική της χώρας για τη δικαστική μεταρρύθμιση ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε από την πλευρά του ότι «με τη μεταρρύθμιση, παρόλο που δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που μάς δόθηκαν, εκφράζουμε τη δέσμευσή μας για την πλήρη  ένταξη στην ΕΕ»

«Πιστεύουμε ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης της ΕΕ, η οποία συνεχίζεται από το 2005, έχει πάνω απ’ όλα σημασία για την Ευρώπη τουλάχιστον όση και για εμάς» πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι ημεταρρύθμιση θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δικαιοσύνη και θα παράσχει ένα προβλέψιμο επενδυτικό περιβάλλον. Πρόσθεσε επίσης ότι το έγγραφο «θα ενισχύσει την ελευθερία του λόγου και θα τη βελτιώσει περαιτέρω».

 Η Τουρκία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ το 1987 και οι ενταξιακές συνομιλίες άρχισαν το 2005. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν το 2007 λόγω της αντίδρασης της Κύπρου, αλλά και αντιδράσεων από τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Πηγή: skai.gr