Κόντρα Πενταγώνου-δημοσιογράφων: Αντικρουόμενες πληροφορίες για το Ιράν

Εκνευρισμός επικράτησε στην αίθουσα Ενημέρωσης του αμερικανικού Πενταγώνου την προηγούμενη Παρασκευή, όταν για πρώτη φορά, Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Ιράν για την ένταση που επικρατεί στην Μέση Ανατολή.

Οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του πενταγώνου είπαν στους δημοσιογράφους ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν συνδέσει το Ιράν με τις επιθέσεις κατά πετρελαιοφόρων κοντά στον Περσικό Κόλπο, αλλά και στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης.

Οι δύο αξιωματούχοι μιλώντας μετά από εβδομάδες ανώνυμων διαρροών, δεν δημοσιοποίησαν άμεσες αποδείξεις ή πηγές, που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους, σχολιάζει το “Politico.”

“Αυτό μου θυμίζει τα όπλα μαζικής καταστροφής (WMD)” δήλωσε ο δημοσιογράφος (Task & Purpose) Τζεφ Σόγκολ, αναφερόμενος στο κατασκευασμένο επιχείρημα της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, επί προεδρίας του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ.

O ένας από τους δύο αξιωματούχους, ο αντιναύαρχος Μάικλ Γκίλντεϊ, επανέλαβε ότι οι αξιωματούχοι πληροφορήθηκαν “μέσω των υπηρεσιών πληροφοριών” ότι υπεύθυνο ήταν το Ιράν, σύμφωνα με μία απομαγνητοφώνηση της ενημέρωσης, η οποία έχει καταγραφεί ηχητικά, όχι όμως τηλεοπτικά.

Το όνομα του Σόγκολ δεν έχει καταγραφεί ηχητικά στην απομαγνητοφώνηση, αλλά ο ίδιος επιβεβαίωσε τις ερωτήσεις που έκανε στην διάρκεια της ενημέρωσης.

“Έτσι, πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας ότι μας λέτε;” αναρωτήθηκε ο ίδιος απευθυνόμενος στους Αμερικανούς στρατιωτικούς.

Η αρμόδια υπηρεσία ενημέρωσης στο πεντάγωνο κρατούσε για μήνες μια αρνητική στάση πρόσβασης στις πληροφορίες, απέναντι στους δημοσιογράφους. Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών, οι δημοσιογράφοι είχαν περιορισμένη πρόσβαση στις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματικών και κατά την διάρκεια της συμμετοχής τους σε ειδικές δράσεις, που πραγματοποιούνται για την ενημέρωση των αμερικανικών ΜΜΕ.

Στην ενημέρωση για το Ιράν, ήταν παρόντες, ο σταρ της ροκ Τζιν Σίμονς, αλλά κι ο ηθοποιός Τζεράρντ Μπάτλερ, ενώ την Παρασκευή συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την τελευταία τηλεοπτική ενημέρωση που είχε γίνει στο αμερικανικό Πεντάγωνο, για ζητήματα αμυντικού ενδιαφέροντος, με την συμμετοχή εκπροσώπων των διαφόρων επιχειρησιακών διευθύνσεων.

Η ενημέρωση της προηγούμενης εβδομάδας πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο κλιμακούμενης έντασης με το Ιράν, αλλά και της ανάπτυξης πρόσθετων αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με τον εκνευρισμό να είναι εμφανής στην αρμόδια διεύθυνση ενημέρωσης του πενταγώνου.

Οι δημοσιογράφοι αρχίζουν πλέον να ανησυχούν ότι η ένταση αυτή θα οδηγήσει σε μία πολεμική σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, με την κυβέρνηση Τραμπ να μην έχει δημοσιοποιήσει επαρκώς την επιχειρηματολογία της για μία τέτοια εξέλιξη.

“Μιλάμε για ένα είδος βομβαρδισμού σε μια ξένη χώρα και κανένας δεν γνωρίζει τον λόγο,” δήλωσε ένας δημοσιογράφος του πενταγώνου που δεν είχε εξουσιοδότηση για να μιλήσει δημόσια.
“Αυτό δεν έχει να κάνει με το να παρουσιάζονται πράγματα στην κάμερα. Αλλά ο λόγος για τον οποίο πιέζουμε ώστε να έχουμε δηλώσεις [on camera] είναι γιατί θέλουμε από τους [αξιωματούχους] να υπερασπίζονται δημόσια τις αποφάσεις τους για την αποστολή των παιδιών άλλων ανθρώπων σε μία επικίνδυνη κατάσταση,” δήλωσε ο ίδιος δημοσιογράφος.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τομ Κρόσον δήλωσε ότι ενώ οι επίσημοι εκπρόσωποι του πενταγώνου δεν δέχονται ερωτήσεις (on camera) οι αξιωματούχοι άλλων υπουργείων έχουν δεχθεί στην διάρκεια των πρόσφατων μηνών. “Εξαρτάται από τον ορισμό που δίνετε στην ενημέρωση” επεσήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι οι ενημερώσεις με την συμμετοχή των εκπροσώπων Τύπου, είναι ενδεχόμενο να επιστρέψουν στην παραδοσιακή μορφή τους, κατά κάποιον τρόπο.

Ο ίδιος υπερασπίστηκε τον (περιορισμένο) τρόπο με τον οποίο γίνονται οι ενημερώσεις στο πεντάγωνο, δίνοντας έμφαση στην -μη τηλεοπτική ενημέρωση- της προηγούμενης εβδομάδας για το Ιράν.

Όπως είπε ο ίδιος, μία ομάδα δημοσιογράφων συνοδεύει τον υπηρεσιακό υπουργό Άμυνας Πατ Σάναχαν στην Ασία.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος υπερασπίστηκε την τακτική της μείωσης των παραδοσιακών (on camera) ενημερώσεων προς τους δημοσιογράφους, δίνοντας έμφαση στο πόσο συχνά και ξαφνικά ο πρόεδρος Τραμπ δέχεται ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

Από την άλλη μεριά, όσοι ασκούν κριτική στην συχνή διεξαγωγή των τηλεοπτικών ενημερώσεων υποστηρίζουν ότι εξυπηρετούν την προώθηση των κυβερνητικών θέσεων.

Αναφορικά με τον Λευκό Οίκο έχουν συμπληρωθεί 79 ημέρες από την τελευταία τηλεοπτική ενημέρωση. Στην υπόθεση του Ιράν, τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου για το Ιράν έρχονται συχνά σε αντίθεση με τις απόψεις άλλων κορυφαίων αξιωματούχων της κυβέρνησής του.

Από την πλευρά τους, οι δημοσιογράφοι που επιδιώκουν την πιο συχνή διεξαγωγή ενημερώσεων Τύπου, προσπαθούν να βρουν άλλους δρόμους για την συλλογή πληροφοριών, ειδικότερα στο Πεντάγωνο, όπου έχουν μεγαλύτερη ευκαιρία για να χτυπούν πόρτες γραφείων, σε σύγκριση με τον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, η συχνή διεξαγωγή τηλεοπτικών ενημερώσεων οδηγεί την αμερικανική κυβέρνηση να δημοσιοποιεί τα ονόματα αξιωματούχων που προωθούν την υλοποίηση των πολιτικών της. Έτσι, υπάρχουν τηλεοπτικά αποσπάσματα από αξιωματούχους της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ να υπερασπίζονται τις πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράκ, τόσο στις αίθουσες ενημερώσεων, όσο και στην διάρκεια εκπομπών, αλλά και στον ΟΗΕ.

Παράλληλα, οι τηλεοπτικές ενημερώσεις επιτρέπουν ευρύτερα την διατύπωση ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους, ενώ θα βοηθούσαν να αποτραπεί “η σύγχυση που υπάρχει γύρω από ειδήσεις σχετικές με το Ιράν, κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες,” δήλωσε ο Κέβιν Μπάρον (Defense One Executive).

“Κανένας δημοσιογράφος δεν κάθεται σε μία αίθουσα ενημέρωσης, περιμένοντας τις τηλεοπτικές κάμερες να ανοίξουν. Οι λεπτομέρειες για τις κινήσεις στρατευμάτων στο Ιράν δεν αναμένεται να γίνουν γνωστές από διαρροές ή ψιθύρους,” συμπλήρωσε ο ίδιος.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Politico