KOΣΜΟΣ


Άνοδος των Πρασίνων στην Ευρώπη

Με διψήφιες επιδόσεις στις μεγάλες χώρες της Ε.Ε., ιδιαίτερα στη Γερμανία, τα οικολογικά κόμματα κατέγραψαν μια ιστορική επιτυχία στις ευρωεκλογές, καθώς ο επείγων χαρακτήρας της κλιματικής αλλαγής επιβλήθηκε ως ένα κρίσιμης σημασίας ζήτημα για τους ψηφοφόρους.

 
Με διψήφιες επιδόσεις στις μεγάλες χώρες της Ε.Ε., ιδιαίτερα στη Γερμανία, τα οικολογικά κόμματα κατέγραψαν μια ιστορική επιτυχία στις ευρωεκλογές, καθώς ο επείγων χαρακτήρας της κλιματικής αλλαγής επιβλήθηκε ως ένα κρίσιμης σημασίας ζήτημα για τους ψηφοφόρους.

Το άλμα των γερμανών Πρασίνων στο 20,9% είναι εμβληματικό: το κόμμα διπλασίασε την επίδοσή του του 2014. Στη Γαλλία, οι οικολόγοι είναι τρίτοι με 12%. Στην Αυστρία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, οι ομόλογοί τους βρίσκονται επίσης πάνω από το 10% και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και στο Βέλγιο, αναμένονται σημαντικά ποσοστά.

Οι Πράσινοι θα μπορούσαν ακόμη και να βρεθούν σε θέση ρυθμιστή ή να έχουν λόγο στη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην ταυτότητα του προέδρου της, αν ούτε η κεντροδεξιά (ΕΛΚ) ούτε η κεντροαριστερά (ΕΣΚ) δεν καταφέρουν να κερδίσουν απόλυτη πλειοψηφία. Κάτι τέτοιο θα συνέβαινε για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Θα αρθρώσουμε τον δικό μας λόγο», δήλωσε ο Γερμανός Τζεμ Οζντεμίρ.

Ερωτηθείσα στη γερμανική τηλεόραση, η επικεφαλής των ευρωπαίων Πρασίνων αρνήθηκε να δηλώσει την προτίμησή της: «Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι να γίνουν δεκτές οι προτάσεις μας», τόνισε η Σκα Κέλερ.

Πράσινο κύμα

Σε κάθε περίπτωση, για τον ολλανδό πράσινο Μπας Έικχουτ και τον επικεφαλής των γάλλων οικολόγων Γιανίκ Ζαντό, ένα πράγμα είναι δεδομένο: η Ευρώπη έχει το «πράσινο κύμα» της.

Μέσα ενημέρωσης, παρατηρητές και πολιτικοί στη Γερμανία έχουν μια εξήγηση γι' αυτή την άνοδο: η κλιματική απειλή έχει γίνει κυρίαρχη στη θεματική της κοινωνίας και πηγή αυξανόμενης ανησυχίας.

«Είναι η πρώτη φορά που η κλιματική αλλαγή διαδραματίζει τέτοιον ρόλο σε μια εκλογική αναμέτρηση», επισήμανε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, ένας από τους επικεφαλής των Γερμανών Πρασίνων.

Ίδια είναι και η ανάλυση του γάλλου πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ: «Παντού στην Ευρώπη οι συμπολίτες μας, ιδιαίτερα οι πιο νέοι, μας ζητουν να δράσουμε με αποφασιστικότητα, αυτό είναι που θα κάνουμε στη Γαλλία και στην Ευρώπη».

Πριν από τις εκλογές στη Γερμανία, δημοσκοπήσεις έδειχναν ήδη πως 68% των ερωτηθέντων έκριναν ανεπαρκή τη δράση της κυβέρνησης της Άγγελα Μέρκελ. Απέτυχε στους κλιματικούς στόχους της και εξακολουθεί να δυσκολεύεται να δέσει τη στρατηγική της στο θέμα, κυρίως εξαιτίας των αντιστάσεων των βιομηχάνων και μιας ενεργειακής πολιτικής που εξαρτάται υπερβολικά από τον άνθρακα.

Η νεολαία

Η μετεκλογική ανάλυση του τηλεοπτικού δικτύου ARD δείχνει πως για τους ψηφοφόρους στη Γερμανία αυτή η θεματική έγινε προτεραιότητα: 46% εξ αυτών είπαν πως το ζήτημα είχε κεντρική θέση στην εκλογική επιλογή τους, ένα άλμα 26 μονάδων σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014.

Στο γερμανικό εκλογικό σώμα διαφαίνεται εξάλλου μια ρήξη γενεών, καθώς οι Πράσινοι έρχονται μπροστά από τους συντηρητικούς στις ηλικίες από 18 έως 44 ετών, όταν η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CDU-CSU) της Μέρκελ κυριαρχεί στους άνω των 60 ετών.

Η κινητοποίηση των ευρωπαϊκών νεολαιών κάθε Παρασκευή στις «Παρασκευές για το Μέλλον» γύρω από τη σουηδέζα έφηβη Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι ένα άλλο παράδειγμα.

Το κίνημα αυτό κινητοποίησε την Παρασκευή εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε μια εκατοστή χώρες με σύνθημα να ρίξουν το βάρος τους στην ψηφοφορία για τις ευρωεκλογές.

Ο Γάλλος Γιανίκ Ζαντό χαιρέτισε εξάλλου την εκλογική κινητοποίηση των νέων στη Γαλλία, που σύμφωνα με τον ίδιο «κατέλαβαν αυτή την ψηφοφορία».

Στη Γερμανία, δεκάδες χρήστες του YouTube κάλεσαν την ίδια ημέρα τα εκατομμύρια των συνδρομητών τους να ψηφίσουν εναντίον των κομμάτων της κυβέρνησης Μέρκελ εξαιτίας των κακών επιδόσεών τους σε ό,τι αφορά το κλίμα.

Οι εκλογές «δείχνουν ότι δεν βάζουμε την κλιματική κρίση μόνο στην ατζέντα του δρόμου, αλλά και στα εκλογικά τμήματα», δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή της η Λουίζα Νοϊμπάουερ, εξέχουσα προσωπικότητα των Παρασκευών για το Μέλλον στη Γερμανία.

«Το αποτέλεσμα αυτό είναι μια πρόσκληση σε όλο το πολιτικό φάσμα: αντιμετωπίστε αληθινά την κλιματική κρίση», προσθέτει στο Twitter, «ο πλανήτης αδιαφορεί αν η προστασία του κλίματος είναι της αριστεράς ή φιλελεύθερη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Τουρκία: Εκατοντάδες μητέρες με το μωρό στη φυλακή!
Στην Τουρκία εκατοντάδες μητέρες φυλακίζονται μαζί με το μωρό τους. Το υπουργείο Δικαιοσύνης λέει ότι η...
19.06.2019, 11:57
Με βλέψεις για Εκκλησία και παροικία ο νέος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων
Ο 64χρονος μέχρι πρότινος Μητροπολίτης Δαρδανελίων, γεννηθείς στις ΗΠΑ όπου και ζούσε μέχρι τώρα, εξελέγη...
19.06.2019, 11:10
Αμμόχωστος: Ποια είναι η πόλη που θέλουν να προσαρτήσουν οι Τούρκοι (vids)
H Αμμόχωστος αναπτύχθηκε ιδιαίτερα μετά την ανακήρυξη της Κύπρου σε ανεξάρτητο κράτος (1960), οπότε, η πόλη...
19.06.2019, 07:45
Έγκλημα σοκ: Οργάνωσε το φόνο της φίλης της επειδή της έταξε κάποιος $9 εκ.
Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι το ζευγάρι εξαπτόταν από την ιδέα να οργανώσει τον βιασμό και τη δολοφονία...
19.06.2019, 07:20
Γερμανία: Καταργεί 2.700 θέσεις εργασίας η Siemens
Ο γερμανικός βιομηχανικός όμιλος Siemens ανακοίνωσε την Τρίτη την κατάργηση 2.700 θέσεων εργασίας σε διεθνές...
19.06.2019, 06:53
Μάλι: Τουλάχιστον 41 νεκροί από επιθέσεις ενόπλων σε χωριά
Οι ένοπλοι επιτέθηκαν στα χωριά Γκανγκαφανί και Γιορό, κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο, τη Δευτέρα...
19.06.2019, 06:17
Τραμπ: Αρχίζω επίσημα την εκστρατεία μου για μια δεύτερη θητεία
Πυροδοτώντας κραυγές χαράς και επευφημίες από χιλιάδες υποστηρικτές του, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ...
19.06.2019, 05:41
Στηρίζει Κιμ Γιονγκ Ουν ο πρόεδρος της Κίνας
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ τονίζει σε άρθρο του που δημοσιεύει σήμερα η κρατική εφημερίδα Rodong...
19.06.2019, 05:01
Ιράκ: Ρουκέτες έπεσαν κοντά σε στρατιωτική βάση στη Μοσούλη
Μια ρουκέτα έπεσε κοντά σε ιρακινή στρατιωτική βάση στην οποία σταθμεύουν δυνάμεις των ΗΠΑ στη Μοσούλη του...
19.06.2019, 04:07
Τουρκία προς Ε.Ε.: Είστε εκτός πραγματικότητας
Μετά το νέο μπλόκο στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις προειδοποιήσεις για...
19.06.2019, 01:08

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.