Πολωνία: Το σκάνδαλο παιδεραστίας στην εκκλησία ταρακουνά την κυβέρνηση VID

Το υπ’ αριθμόν ένα θέμα στην πολιτική ατζέντα της Πολωνίας, που αναμένεται να καθορίσει και την ψήφο των ευρωεκλογών, είναι το σκάνδαλο παιδεραστίας στους κόλπους της καθολικής εκκλησίας. 

Οι σοκαριστικές αποκαλύψεις που έφερε στο φως της δημοσιότητας το ντοκιμαντέρ «Μην το πεις σε κανέναν» (Tell No One) έχουν ταράξει την κοινωνία και την πολιτική ζωή της χώρας, καθώς η εκκλησία αποτελεί θεσμό-κλειδί. 

Το ντοκιμαντέρ με συνεντεύξεις από ανθρώπους που κακοποιήθηκαν από ιερείς ως παιδιά δημοσιεύει λεπτομέρειες της κακοποίησης. Μάλιστα υπάρχει και στιγμιότυπο όπου μία γυναίκα, η οποία υπέστη σεξουαλική κακοποίηση έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τον ιερέα-βιαστή της. 

Το σκάνδαλο έχει ταράξει και άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιρλανδία, η Αυστραλία, η Ολλανδία, η Γερμανία και η Χιλή αλλά η Πολωνία διαφέρει ως προς τον βαρυσήμαντο ρόλο που κατέχει η εκκλησία και το γεγονός ότι δεν έχει γίνει καμία έρευνα σε βάρος της. Η καθολική εκκλησία της Πολωνίας δεν έχει αποκλειστικά θρησκευτικά καθήκοντα αλλά διατηρεί τεράστια επιρροή στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την πολιτική και τη δικαιοσύνη, καθώς θεωρεί τον εαυτό της υπερασπιστή του έθνους. 

Αυτός είναι και ο λόγος που το δεξιό κυβερνών κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) προσέφερε «ασπίδα» προστασίας στους ιερείς, οι οποίοι ανοιχτά στηρίζουν το κόμμα στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές. Μάλιστα ο επικεφαλής του PiS, Γιάροσλαβ Καζίνσκι είπε ότι όποιος «σηκώνει το χέρι στην εκκλησία και θέλει να την καταστρέψει, σηκώνει το χέρι εναντίον της Πολωνίας». 

Όσοι έχουν τολμήσει να μιλήσουν δημόσια για την κακοποίηση και τον ρόλο της εκκλησίας που παρέχει προστασία σε βιαστές παιδιών, όπως ο επικοινωνιολόγος Λετσέκ Τζαζντέφσκι, δέχθηκαν σκληρή επίθεση από την κυβέρνηση αλλά και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Αυτός είναι και ο λόγος που η αντιπολίτευση προτιμά τους χαμηλούς τόνους και ζητά εδώ και τώρα έρευνα και μηδενική ανοχή στην κακοποίηση. «Όποιος σηκώνει το χέρι εναντίον των παιδιών της Πολωνίας σηκώνει το χέρι εναντίον της Πολωνίας», είπε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γκρεκόρζ Τσέτνια. Η αντιπολίτευση ζητά να συγκροτηθεί μία κυβερνητική επιτροπή, η οποία θα ερευνήσει σε βάθος το σκάνδαλο κακοποίησης και το πώς η εκκλησία ενήργησε με τους παιδεραστές ιερείς. 

Μετά τις έντονες αντιδράσεις εναντίον του και την κυριαρχία του θέματος στην προεκλογική πολιτική ατζέντα ο Καζίνσκι, ο οποίος φοβάται μία καταδίκη του κόμματος του στην ευρωκάλπη αλλά και μία ενδεχόμενη πτώση της δημοτικότητας του ενόψει των βουλευτικών εκλογών τον φθινόπωρο, επιχείρησε να βγει μπροστά από τις καταιγιστικές εξελίξεις. Υποσχέθηκε να αυξήσει την ποινή φυλάκισης για παιδεραστία στα 30 χρόνια και να ανεβάσει το όριο ηλικίας για την νόμιμη συγκατάθεση σε σεξουαλική πράξη από τα 15 έτη στα 18 έτη. Ωστόσο, απέφυγε να πει εάν θα πάρει μέτρα ή θα ερευνήσει την εκκλησία. 

Δείτε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ με αγγλικούς υπότιτλους

Πηγή: Επιμέλεια: Εύη Απολλωνάτου