KOΣΜΟΣ


Οκτώ γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ τα επόμενα δύο χρόνια

«Οι δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζονται. Προγραμματίζονται τους επόμενους 24 μήνες οκτώ γεωτρήσεις. Έξι ερευνητικές και δύο επιβεβαιωτικές» ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης.

 
Σε οκτώ γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, έξι ερευνητικές και δύο επιβεβαιωτικές, θα προχωρήσει η Κύπρος κατά τους επόμενους 24 μήνες, ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης.

«Οι δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζονται. Προγραμματίζονται τους επόμενους 24 μήνες οκτώ γεωτρήσεις. Έξι ερευνητικές και δύο επιβεβαιωτικές», είπε ο Υπουργός, κατά την παρουσίαση του έργου του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας για την περίοδο Μαρτίου 2018 – Απριλίου 2019.

Ο Υπουργός δεν θέλησε να αναφερθεί συγκεκριμένα στο πού ακριβώς θα γίνουν οι γεωτρήσεις, ωστόσο, είπε πως οι στόχοι είναι ήδη εντοπισμένοι και γίνεται επεξεργασία γύρω από αυτούς.

Πρόσθεσε ότι ο προγραμματισμός είναι να αρχίσουν τέλη του τρέχοντος έτους με αρχές του 2020.

Ανέφερε ακόμα ότι εξετάζονται ξανά οι επιλογές για εκμετάλλευση. Είπε, επίσης, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στα τελικά στάδια αδειοδότησης του τεμαχίου 7.

Το «Αφροδίτη»

Ο υπουργός Ενέργειας κατά τον απολογισμό του έργου που έχει επιτελεσθεί εμμέσως επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ της έντυπης «Κ» της περασμένης Κυριακής για τα μερίδια ποσοστών επί του κοιτάσματος. Ερωτηθείς από την «Κ» εάν η κυβέρνηση και η κοινοπραξία του κοιτάσματος έχουν καταλήξει επί των ποσοστών μεριδίων απάντησε θετικά.

Ο υπουργός δεν θέλησε να γίνει πιο συγκεκριμένος για τους νέους όρους λέγοντας πως η συμφωνία επί του θέματος είναι περίπλοκη και θα ανακοινωθεί μετά την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας τις επόμενες μέρες. Ο υπουργός δεν διέψευσε πως το σύστημα που θα καθορίζει τα μερίδια θα είναι μεταβλητό λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες πως καθορίζουν την τιμή του ΦΑ στις διεθνείς αγορές όπως είναι το πετρέλαιο.

Πράσινη ανάπτυξη – Στόχοι 2020 - Άλλα έργα

Ο Υπουργός ανέφερε ότι το 2017 το μερίδιο των ΑΠΕ στην ακαθάριστη συνολική κατανάλωση ενέργειας ήταν στο 9,72% και ο στόχος είναι το 2020 να φθάσει το 13%. Το μερίδιο των ΑΠΕ στην κατανάλωση ενέργειας στις οδικές μεταφορές, το 2018 ήταν στο 2,6% και ο στόχος του 10% για το 2020 θα επιτευχθεί, σύμφωνα με τον Υπουργό, με σταδιακή αύξηση του ποσοστού βιοκαυσίμων στις μεταφορές.

Ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε ακόμα σε νέα σχέδια για ΑΠΕ και Εξοικονόμηση Ενέργειας (ΕΞΕ). Συγκεκριμένα είπε ότι θα επαναπροκηρυχθεί Σχέδιο για εγκατάσταση ή αντικατάσταση ηλιακού συστήματος παραγωγής ζεστού νερού σε κατοικίες και θα προκηρυχθεί σχέδιο χορηγιών για ενεργειακούς ελέγχους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σχέδιο χορηγιών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε οικίες για φόρτιση ηλεκτρικού οχήματος.

Κατά τον απολογισμό του έργου του, ο Υπουργός αναφέρθηκε και στον τομέα του εμπορίου, λέγοντας ότι η Κύπρος διατηρεί εμπορικό έλλειμμα που καλύπτεται από πλεόνασμα στις εξαγωγές υπηρεσιών, που προέρχεται από κατηγορίες υπηρεσιών, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, και σημείωσε ότι οι υπηρεσίες πληροφορικής «αναδεικνύονται σε πρωταθλητή», καθώς το 2018 αντιπροσώπευαν το 17% του συνόλου των εξαγωγών υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά τα σχέδια χορηγιών, σύμφωνα με τον Υπουργό από το 2014 μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί €108 εκ από το σύνολο των €118. Για την περίοδο 2018 – 2019 εγκρίθηκαν οι αιτήσεις 277 επιχειρήσεων για συνολική χορηγία €27.7 εκ, σε σχέση με τα σχέδια επιχειρηματικότητας, ενώ για τα σχέδια ενέργειας, εγκρίθηκαν την ίδια περίοδο 593 αιτήσεις για συνολική χορηγία €6,8 εκ, ενώ νέα σχέδια για την ψηφιακή αναβάθμιση επιχειρήσεων και τον οινοποιητικό τομέα θα προκηρυχθούν τον Ιούλιο και τον Ιούνιο, αντίστοιχα.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης αναφέρθηκε ακόμα στην έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του πλαισίου εφαρμογής της Νέας Βιομηχανικής Πολιτικής για το 2019-2030.

Είπε επίσης ότι η μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα στο Βασιλικό υλοποιείται εντός χρονοδιαγράμματος.

Τέλος, είπε ότι την Τετάρτη θα καταθέσει στο Υπουργικό πρόταση για μετασχηματισμό της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας σε Τμήμα, ώστε να έχει αυτονομία. Σύμφωνα με τον Υπουργό, από το 2015 που συστάθηκε η Υπηρεσία, έχουν παραληφθεί 1,500 αιτήσεις διαγραφής χρεών κι έχουν εκδοθεί δικαστικά διατάγματα για 630.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου

 
Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα συνάψουν εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία μετά το Brexit
Όταν ρωτήθηκε ποια είναι η συμβουλή του προς τον Τζόνσον για το Brexit, ο Τραμπ απάντησε: «Δεν χρειάζεται...
25.08.2019, 10:09
G7: Ο Τραμπ διαψεύδει τις φήμες περί εντάσεων μεταξύ των ηγετών
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε τις αναφορές του Τύπου περί εντάσεων μεταξύ των ηγετών της G7...
25.08.2019, 09:52
Σαουδική Αραβία: Επίθεση με drones στο αεροδρόμιο της Άμπχα
Ο εκπρόσωπος των Χούτι επεσήμανε ότι τα drones έπληξαν τους πύργους ελέγχου τόσο του αεροδρομίου όσο και της...
25.08.2019, 09:24
Αμαζόνιος: Η υπερκατανάλωση βοδινού και σόγιας αυξάνει τις πυρκαγιές
Το βοδινό κρέας και η γενετικά μεταλλαγμένη σόγια που αγοράζουν αφειδώς όλες οι χώρες του κόσμου: αυτές...
25.08.2019, 09:09
Τζόνσον: Έξοδος χωρίς συμφωνία σημαίνει μικρότερη αποζημίωση προς ΕΕ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να πει στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ...
25.08.2019, 08:38
Αμαζόνιος: Εκατομμύρια στρέμματα δάσους έχουν καταστραφεί στη Βολιβία
Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε ζήτησε τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για την προστασία του...
25.08.2019, 08:25
Τουρκία-ΗΠΑ: Σε πλήρη λειτουργία το κέντρο κοινών επιχειρήσεων στην Συρία
Το κέντρο κοινών επιχειρήσεων Τουρκίας και ΗΠΑ για την εγκαθίδρυση και διαχείριση της ζώνης ασφαλείας στη...
25.08.2019, 08:22
Τζόνσον:Αναστολή λειτουργίας κοινοβουλίου για αποτροπή παράτασης του Brexit
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ζήτησε την νομική συμβουλή του γενικού εισαγγελέα για το κατά πόσον...
25.08.2019, 08:17
G7-Γαλλία: Διαδηλωτές στη Μπαγιόν πετούν πέτρες στην αστυνομία
Εκατοντάδες διαδηλωτές κατέβηκαν το Σάββατο στους δρόμους της πόλης Μπαγιόν, κοντά στο Μπιαρίτς.
25.08.2019, 08:09
Συρία: Επιδρομή ισραηλινού αεροσκάφους κοντά στη Δαμασκό
Ένα ισραηλινό αεροσκάφος έπληξε αργά το Σάββατο το βράδυ θέσεις ιρανικών δυνάμεων κοντά στη συριακή...
25.08.2019, 08:06

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.