Πομπέο: Αηδιαστικό το να στηρίζουν πολιτικοί τον δικτάτορα Μαδούρο

«Αηδιαστικό» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο το ότι υπάρχουν «ηγέτες όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στις ΗΠΑ που συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον Νικόλας Μαδούρο» στη Βενεζουέλα.

«Κανένας ηγέτης από χώρα με δυτικές δημοκρατικές αξίες δε θα έπρεπε να συντάσσεται μαζί τους», είπε ο Αμερικανός υπουργός.

Ο κ. Πομπέο μιλούσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βρετανό ομόλογό του Τζέρεμι Χαντ. Νωρίτερα είχε γίνει δεκτός στην Ντάουνινγκ Στριτ από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Το σχόλιο Πομπέο εκλήφθηκε ως κριτική στον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος έχει αποφύγει να επικρίνει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, καταδικάζοντας την όποια αμερικανική ή άλλη ξένη παρέμβαση στη λατινοαμερικανική χώρα.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών προειδοποίησαν επίσης με συνέπειες το Ιράν σε περίπτωση που αθετήσει τη συμφωνία με τη Δύση για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Στη συνάντηση των δύο ανδρών συζητήθηκε επίσης και η πιθανή συμμετοχή της κινεζικής εταιρείας Huawei στην ανάπτυξη του δικτύου 5G στη Βρετανία, προοπτική εναντίον της οποίας έχει προειδοποιήσει η Ουάσινγκτον για λόγους ασφαλείας.

Ο κ. Πομπέο είπε ότι κάθε χώρα λαμβάνει τις αποφάσεις της, προσθέτοντας ότι είναι βέβαιος όπως δε θα συμβεί κάτι που θα υπονομεύσει την «ειδική σχέση» μεταξύ ΗΠΑ-Βρετανίας.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο