Κλείσιμο

Ελεύθερη και η δεύτερη κατηγορούμενη για τον φόνο του αδελφού του Κιμ

Δίχως βαριές καταδίκες ολοκληρώνεται στην Μαλαισία η δίκη δύο γυναικών που κατηγορούνταν για την δολοφονία του Κιμ Γιόνγκ-ναμ, ετεροθαλούς αδελφού του αρχηγού της Βορείου Κορέας Κιμ Γιόνγκ-ουν.

Μία από τις δύο ύποπτες αφέθηκε ελεύθερη τον Μάρτιο αφότου οι εισαγγελείς απέσυραν τις κατηγορίες σε βάρος της, ενώ η συγκατηγορούμενή της αποφυλακίστηκε σήμερα αφότου δήλωσε ένοχη στην ελαφρύτερη κατηγορία της πρόκλησης σωματικής βλάβης.

Αναμένεται να επιστρέψει σήμερα στην πατρίδα της, το Βιετνάμ, εντός της ημέρας, όπως δήλωσε ο συνήγορός της στο πρακτορείο Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο. Η δεύτερη συλληφθείσα έχει επίσης επιστρέψει στην πατρίδα της, την Ινδονησία.

Οι δύο γυναίκες κινηματογραφήθηκαν
να τοποθετούν ένα πανί που ήταν ποτισμένο με τον τοξικό παράγοντα VX στο πρόσωπο του Κιμ Γιόνγκ-ναμ, τον Φεβρουάριο του 2017 στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ. Ο άλλοτε φερόμενος ως διάδοχος στην ηγεσία της Βορείου Κορέας κατέληξε λίγη ώρα αργότερα.

Υποστήριξαν πως δεν είχαν καμία γνώση του σχεδίου δολοφονίας, καταθέτοντας πως εξαπατήθηκαν και νόμιζαν ότι λάμβαναν μέρος σε τηλεοπτική φάρσα.

Τέσσερις Βορειοκορεάτες, που εγκατέλειψαν την Μαλαισία λίγες ώρες μετά την δολοφονική επίθεση, αναζητούνται ακόμα για την υπόθεση.

Ο φόνος του Κιμ Γιόνγκ-ναμ, ο οποίος είχε λάβει αποστάσεις από την οικογένειά του, προκάλεσε αίσθηση στην διεθνή κοινότητα. Πρόκειται για επίθεση σε δημόσιο χώρο, σε ξένη χώρα, και με χημικό όπλο.
Πηγή: skai.gr