Τραμπ: H ΕΕ είναι «τόσο σκληρή» με το Λονδίνο

Η ΕΕ είναι «τόσο σκληρή» με τη Βρετανία, κατήγγειλε χθες Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για παράταση του Brexit έως και έξι μήνες.

«Κρίμα που η ΕΕ είναι τόσο σκληρή με τη Βρετανία και με το Brexit», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ.

Στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος έστρεψε την προσοχή του στην εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ λέγοντας: «Η ΕΕ είναι επίσης μια σκληρή εμπορική εταίρος με τις ΗΠΑ, αυτό θα αλλάξει».

Έπειτα από μια τεταμένη σύνοδο στις Βρυξέλλες το Λονδίνο έλαβε μια «ευέλικτη παράταση» της ημερομηνίας του Brexit ως τις 31 Οκτωβρίου. Ωστόσο στη διάρκεια της συνόδου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε κατά μιας μεγάλης αναβολής του Brexit, ενώ οι περισσότεροι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν διατεθειμένοι να συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο.

Ένα άτακτο Brexit παραμένει πιθανό, δήλωσε η εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας Σιμπέτ Ντιαγέ μιλώντας σήμερα στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό CΝews.

«Δεν είναι απίθανο να έχουμε ξανά ένα Brexit χωρίς συμφωνία», είπε.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ δήλωσε σήμερα ότι όλες οι επιλογές παραμένουν πάνω στο τραπέζι για τη Βρετανία, μετά την απόφαση που έλαβαν οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ.

«Όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι!», ανέφερε ο Ροτ σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, προτρέποντας τους «αγαπητούς βρετανούς φίλους» να πάρουν αποφάσεις και να προχωρήσουν στην υλοποίησή τους «αμέσως τώρα».

Ακόμη, έκρινε ότι η ευέλικτη παράταση της προθεσμίας για το Μπρέξιτ, ή «flextension» κατά τον νεολογισμό που χρησιμοποίησε, πρέπει να είναι όσο πιο σύντομη είναι δυνατόν