Χωρίς λύση ακόμα το Brexit, προετοιμασίες για 2η συνάντηση Μέι - Κόρμπιν

Άλυτος παραμένει για την ώρα ο γόρδιος δεσμός του Brexit, ενώ η διορία της 12ης Απριλίου απέχει μόλις εννέα ημέρες.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι συναντήθηκε το απόγευμα με τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, στο πλαίσιο της προσπάθειας να βρεθεί μία συμβιβαστική κοινή γραμμή στο Brexit, δεδομένου ότι η Βουλή έχει ήδη καταψηφίσει τρεις φορές την συμφωνία που έχει συνάψει η κ. Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για «εποικοδομητικές» συζητήσεις έκανε λόγο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, προσθέτοντας πως αμφότερες οι πλευρές επέδειξαν ευελιξία και συμφώνησαν σε πρόγραμμα εργασίας για το καλό του βρετανικού λαού. Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε απλώς ότι η διάρκειας περίπου δύο ωρών συνάντηση πήγε «πολύ καλά» και πρόσθεσε ότι αναμένει νέα συνάντηση σύντομα.

Σύμφωνα με τις πρώτες διαρροές
επί τάπητος βρέθηκε το ενδεχόμενο ενός πιο «χαλαρού» Brexit, που θα προβλέπει τελωνειακή ένωση με την ΕΕ. Ο κ. Κόρμπιν πάντως δέχεται πιέσεις από την ευρώφιλη πτέρυγα του κόμματός του για δεύτερο δημοψήφισμα, θέση που στηρίζουν τα κόμματα της ελάσσωνος αντιπολίτευσης.

Λίγη ώρα αργότερα η Βουλή των Κοινοτήτων αποφάσισε με οριακή πλειοψηφία μίας έδρας, που ανήκε στον πρόεδρο του σώματος, να μην υπάρξει τρίτος γύρος «ενδεικτικών ψηφοφοριών», όπου οι βουλευτές εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις για το Brexit.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο διάλογος Μέι - Κόρμπιν είναι επί του παρόντος η μοναδική προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στο Brexit, η οποία θα πρέπει να παρουσιαστεί στους εταίρους έως τις 12 Απριλίου.

Διαφορετικά το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξέλθει της ΕΕ άτακτα, με συνέπεια να επιβληθούν μέσα σε μία νύχτα τελωνειακοί και ρυθμιστικοί έλεγχοι σε αγαθά και υπηρεσίες.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως κατά την άποψή του η καλύτερη συμφωνία εξόδου είναι αυτή που έχει ήδη συμφωνηθεί, μολονότι έχει καταψηφιστεί από την βρετανική Βουλή.

Προειδοποίησε μάλιστα πως η ΕΕ δεν πρόκειται να δώσει περαιτέρω μικρή παράταση στην διαδικασία του Brexit.

Η πίεση στην κυβέρνηση είναι μεγάλη. Σήμερα παραιτήθηκαν δύο στελέχη της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Brexit Κρις Χίτον-Χάρις και ο υφυπουργός Ουαλίας Νάιτζελ Άνταμς.

Η πρωθυπουργός Μέι επίσης συνάντηση με την ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον, η οποία εξέφρασε ανησυχία ότι «η βιασύνη για έναν συμβιβασμό θα οδηγήσει σε έναν κακό συμβιβασμό».

Η κ. Στέρτζιον τάσσεται υπέρ δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit. Η Σκωτία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του 2016.

Εν τω μεταξύ, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος ενός 'no deal' είναι «ανησυχητικά υψηλός» και χαρακτήρισε αστειότητες του ισχυρισμούς ότι το Λονδίνο θα μπορούσε να διαχειριστεί τις οικονομικές συνέπειες.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο