Για τελωνειακή ένωση και ενιαία αγορά ψηφίζουν οι Βρετανοί βουλευτές

Τέσσερις προτάσεις για το Brexit επέλεξε να θέσει στην κρίση των Βρετανών βουλευτών κατά τον αποψινό (Δευτέρα) δεύτερο γύρο των «ενδεικτικών ψηφοφοριών» ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου.

Η πρόταση που έφτασε πιο κοντά στην υπερψήφιση στον πρώτο γύρο της διαδικασίας την περασμένη Τετάρτη αφορά την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου σε μία τελωνειακή ένωση με τους Ευρωπαίους. Έχει κατατεθεί στο όνομα του Συντηρητικού βουλευτή Κεν Κλαρκ.

Η δεύτερη πρόταση που επελέγη είναι του Συντηρητικού βουλευτή Νικ Μπόουλς και προβλέπει παραμονή στην ενιαία αγορά και κάποια «τελωνειακή ρύθμιση» με την ΕΕ. 

Αυτές οι δύο προτάσεις θεωρείται ότι έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να υπερψηφιστούν, ιδίως από τη στιγμή που το Εργατικό Κόμμα αποφάσισε να τις στηρίξει.

Στηρίζοντας την πρόταση Μπόουλς το Εργατικό Κόμμα ανατρέπει τη μέχρι στιγμής επίσημη θέση του υπέρ του τερματισμού της ελεύθερης μετακίνησης Ευρωπαίων πολιτών προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η τρίτη πρόταση, από τον Εργατικό βουλευτή Πίτερ Κάιλ, προβλέπει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την έγκριση από το λαό της όποιας τελικής συμφωνίας προκύψει. 

Η τέταρτη πρόταση που θα ψηφιστεί καλεί την κυβέρνηση να ζητήσει μεγάλης διάρκειας παράταση του Άρθρου 50. Αν το αίτημα απορριφθεί, τότε η Βουλή θα πρέπει να ψηφίσει εάν επιθυμεί έξοδο χωρίς συμφωνία ή ανάκληση του Άρθρου 50 και παραμονή στην ΕΕ. Έχει κατατεθεί από τη βουλευτή του SNP Τζοάνα Τσέρι.

Οι ψηφοφορίες αναμένεται να αρχίσουν στις 8 το βράδυ τοπική ώρα.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο