Η επόμενη ημέρα για την Τουρκία . Το θρίλερ της Κωνσταντινούπολης

Πανωλεθρία υπέστη στις τοπικές εκλογές το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το οποίο έχασε τον έλεγχο της Άγκυρας, οπισθοδρομώντας μετά από 16 ολόκληρα χρόνια που παρέμεινε στην εξουσία.

Επίσης, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή η αντιπολίτευση είναι μπροστά στον δήμο της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, της Κωνσταντινούπολης, με λιγότερο από 0,5%, αλλά αμφισβητούνται τα αποτελέσματα περισσότερων από 80 εκλογικών τμημάτων.

Σε εθνικό επίπεδο, η συμμαχία υπό την ηγεσία του AKP, του κόμματος του Τούρκου προέδρου, κέρδισε περισσότερο από το 51% των ψήφων στις δημοτικές εκλογές.

Τόσο το AKP όσο και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αντιπολίτευσης (CHP) ισχυρίστηκαν ότι νίκησαν στην Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη και οικονομικό κόμβο της Τουρκίας.

Η ψηφοφορία, που θεωρείται ετυμηγορία για την κυριαρχία του Ερντογάν, λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής ύφεσης. Το νόμισμα της Τουρκίας, η λίρα, έχει χάσει πρόσφατα αξία, ενώ η οικονομία γνώρισε μεγάλη ύφεση τους τρεις τελευταίους μήνες του 2018.

Οι καθημερινές ομιλίες του Ερντογάν και η συντριπτική υποστήριξη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης απέτυχαν να κερδίσουν τους ψηφοφόρους στις δύο μεγάλες πόλεις, καθώς η περσινή νομισματική κρίση επηρέασε βαθύτατα τους Τούρκους.

«Οι λαοί ψήφισαν υπέρ της δημοκρατίας, επέλεξαν τη δημοκρατία», δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσάρογλου

Το AKP και ο ισλαμικός προκάτοχός του ελέγχουν την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα για 25 ολόκληρα χρόνια. Τα αποτελέσματα πιθανότατα θα προκαλέσουν προσωπικές αλλαγές στα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησης, σύμφωνα με πηγές μέσα που πρόσκεινται στο AKP.

Τι λέει το κυβερνών κόμμα;

Το ΑΚΡ κάνει λόγο για άκυρες ψήφους και παρατυπίες στα περισσότερα από τα 12.158 εκλογικά τμήματα στην Άγκυρα. Ο γενικός γραμματέας του, Φατίχ Σαχίν, έγραψε στο Twitter: «Θα χρησιμοποιήσουμε τα νομικά μας δικαιώματα στο μέγιστο και δεν θα επιτρέψουμε να αλλάξει η βούληση των πολιτών μας στην Άγκυρα».

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αναφέρει ότι το AKP αναμένεται επίσης να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα στην Κωνσταντινούπολη και την ανατολική επαρχία Igdir.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα σε ομιλία την Κυριακή, ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις εθνικές εκλογές του 2023, είπε: «Έχουμε μια μακρά περίοδο μπροστά όπου θα διεξάγουμε οικονομικές μεταρρυθμίσεις χωρίς να διακυβεύσουμε τους κανόνες της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς».

«Εάν υπάρχουν ελλείψεις, είναι καθήκον μας να τις διορθώσουμε», είπε. Είχε αναφέρει προηγουμένως ότι τα αποτελέσματα των εκλογών σχετίζονται με την «επιβίωση» της χώρας και του κόμματός του.

Ποια είναι τα αποτελέσματα;

Περισσότεροι από 57 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα ψήφισαν για τους δημάρχους και τους συμβούλους. Η συμμετοχή ήταν αρκετά υψηλή και έφτασε το 85%.

Ο αντίπαλος του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Μανσούρ Γιάβα κέρδισε στην Άγκυρα, δήλωσαν αξιωματούχοι. Υπερίσχυσε με ποσοστό 51% ενώ ο Μεχμέτ Οζασέκι του ΑΚΡ είχε κερδίσει την υποστήριξη του 47%.

Το θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη συνεχίζεται. Η πόλη βρίσκεται στα χέρια των κομμάτων που συνδέονται με τον Ερντογάν από το 1994 όταν o ίδιος εξελέγη δήμαρχος της πόλης.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ δεν θέλησε να παραδεχτεί την ήττα του. Αντίθετα, υποστήριξε πως εκείνος είναι ο νικητής. Νικητής υποστήριξε πως είναι και ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Δήλωσε επίσης ότι έχει προβάδισμα 25.158 ψήφων από τον αντίπαλό του.

Η εκλογική επιτροπή ανέφερε ότι ο Εκρέμ Ιμάμογλου του CHP είναι μπροστά με λιγότερο από 0,5%, αλλά ότι αμφισβητούνται τα αποτελέσματα περισσότερων από 80 εκλογικών τμημάτων.

Το πρακτορείο Dogan, επικαλούμενο τα αποτελέσματα του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου στο 99,69% της καταμέτρησης δείχνουν τον Εκρέμ Ιμάμογλου να προηγείται με 48,80% και 27.000 ψήφους. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης εξασφαλίζει 4.159.650 ψήφους, ενώ ο υποψήφιος του κυβερνώντος AKP έχει 4.131.761 ψήφους, δήλωσε ο πρόεδρος της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής, Σαντί Γκιουβέν, επιμένοντας ότι υπάρχουν υπό εξέταση ενστάσεις για 84 κάλπες. Η διαδικασία της καταμέτρησης των ψήφων αναμένεται να τελειώσει το μεσημέρι.

Ποιες οι αντιδράσεις;

«Ο λαός ψήφισαν υπέρ της δημοκρατίας, έχουν επιλέξει τη δημοκρατία», δήλωσε ο ηγέτης της CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.

Ο διάσημος δημοσιογράφος Rusen Cakir δήλωσε ότι η ψηφοφορία ήταν «ιστορική όπως αυτή του 1994», αναφερόμενη στη χρονιά που ο κ. Ερντογάν εκλέχτηκε δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης. «Είναι μια απόδειξη ότι μια σελίδα που άνοιξε πριν από 25 χρόνια έχει γυρίσει», είπε.

Πηγή: skai.gr