Τρίτη και φαρμακερή; Η βρετανική Βουλή αποφασίζει για το Brexit

Να ξεπεράσει το αδιέξοδο του Brexit θα επιχειρήσει για μία ακόμα φορά σήμερα η βρετανική Βουλή, αν και με υφιστάμενα δεδομένα το πιθανότερο είναι πως η Συντηρητική πρωθυπουργός Τερέζα δεν θα κατορθώσει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Η Βουλή των Κοινοτήτων θα συνεδριάσει εκτάκτως ώστε να ψηφίσει επί της Συμφωνίας Αποχώρησης που συνομολόγησε η κ. Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη του περασμένου έτους.

Το δεύτερο σκέλος της συνολικής συμφωνίας για το Brexit, η πολιτική διακήρυξη που σκιαγραφεί τις μελλοντικές σχέσεις, δεν θα τεθεί ενώπιον των βουλευτών. Ο χωρισμός έγινε ώστε να επιτραπεί διαδικαστικά η τρίτη ψηφοφορία επί της Συμφωνίας Αποχώρησης, η οποία έχει ήδη απορριφθεί δύο φορές με ευρύτατες πλειοψηφίες, όμως αυτό μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα στο μέλλον.

Εάν η Βουλή κυρώσει την Συμφωνία Αποχώρησης της κ. Μέι θα ανοίξει ο δρόμος για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 22 Μαΐου.

Ωστόσο, πολλοί ευρωσκεπτικιστές βουλευτές των Συντηρητικών και το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της κ. Μέι προτίθενται να καταψηφίσουν.

Σε αυτή την περίπτωση το Λονδίνο θα έχει περιθώριο έως τις 12 Απριλίου ώστε να καταθέσει στην ΕΕ εναλλακτικά σχέδια για το Brexit ή να αποχωρήσει άτακτα από την Ένωση.

Σε μία ύστατη προσπάθεια να κερδίσει τις έδρες που χρειάζεται η κ. Μέι έχει διαμηνύσει πως προτίθεται να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία εφόσον η Βουλή κυρώσει την συμφωνία της, επιτρέποντας στους ευρωσκεπτικιστές «αντάρτες» να αναλάβουν την διαπραγμάτευση για την μελλοντική σχέση με την ΕΕ.

Παράλληλα, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, το Λονδίνο προσφέρει οικονομικά θέλγητρα για την Βόρεια Ιρλανδία ώστε να κάμψει τις ενστάσεις του DUP, οι οποίες πηγάζουν από τις πρόνοιες της Συμφωνίας Αποχώρησης για το status της περιοχής. Παρά ταύτα ο εταίρος φαίνεται πως δεν έχει πειστεί.

Τυχόν ήττα της κ. Μέι στην σημερινή ψηφοφορία μπορεί να αυξήσει και την πιθανότητα πρόωρων γενικών εκλογών, δεδομένης της διαίρεσης που παρατηρείται στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος.

Μεταξύ άλλων η Συμφωνία Αποχώρησης προβλέπει μεταβατική περίοδο μετά το Brexit που μπορεί να διαρκέσει έως και το 2022, «διαζύγιο» που θα κοστίσει 39 δισεκατομμύρια λίρες στο Λονδίνο και πρόνοιες για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πηγή: skai.gr