Μορατόριουμ στην θανατική ποινή αποφασίζει η Καλιφόρνια

Μορατόριουμ στη θανατική ποινή αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, αναστέλλοντας προσωρινά την καταδίκη 737 καταδικασμένων που αναμένουν την εκτέλεσή τους.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα αναμένεται να υπογράψει ένα διάταγμα στο οποίο η θανατική ποινή θα χαρακτηρίζεται ως ασύμφορη με τις θεμελιώδεις αξίες και τα ιδεώδη της πολιτείας.

Με το διάταγμα θα τερματιστεί η ισχύς του πρωτοκόλλου για τις εκτελέσεις θανατοποινιτών με ενδοφλέβια χορήγηση θανατηφόρων ουσιών που εφαρμόζεται στην Πολιτεία, ενώ θα κλείσει η αίθουσα όπου γίνονται οι εκτελέσεις, στη φυλακή του Σαν Κουέντιν, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο.

Ωτσόσο, κανείς από τους καταδικασθέντες δεν θα αποφυλακιστεί. Η ποινή τους θα μετατραπεί σε ισόβια κάθειρξη.

Η Καλιφόρνια δεν προχωρεί σε εκτελέσεις θανατοποινιτών από το 2006, μετά από σειρά δικαστικών μαχών σχετικά με τις μεθόδους εκτέλεσης.

Ο κυβερνήτης, που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο ανήγγειλε την Τρίτη ότι θα προβεί σε μια κίνηση που είχε εξαγγείλει πριν εκλεχθεί.

«Δεν πιστεύω ότι μια πολιτισμένη κοινωνία μπορεί να ηγείται του κόσμου όταν η κυβέρνησή της συνεχίζει να σκοτώνει εκ προθέσεως όποιον πολίτη είναι λάθος» δήλωσε τονίζοντας παράλληλα ότι ως κυβερνήτης, δεν θα εγκρίνει την εκτέλεση κανενός.

Στον λόγο του σήμερα αναμένεται να εκφράσει την άποψη ότι η θανατική ποινή είναι δαπανηρή και προβληματική, καθώς και ότι επιβάλλεται άνισα, κυρίως σε μέλη εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων και προβληματικά ψυχικά άτομα.

Στις φυλακές της Καλιφόρνιας κρατείται περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των θανατοποινιτών των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία από το γραφείο του κυβερνήτη.

Από τους 737 θανατοποινίτες στην Καλιφόρνια, 25 έχουν εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα αμφισβήτησης της ποινής τους ενώ πολλοί από τους καταδικασθέντες περιμένουν την εκτέλεσή τους επί χρόνια.

Περισσότεροι από 900 άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο στην Καλιφόρνια από το 1978, αλλά μόνο 13 έχουν εκτελεστεί. Άλλοι 79 έχουν πεθάνει από φυσικά αίτια και άλλα 26 έχουν αυτοκτονήσει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. 

Πηγή: skai.gr