Βρετανός γενικός εισαγγελέας: Δεν αναιρείται ο κίνδυνος από το backstop

Την άποψη ότι ο νομικός κίνδυνος παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στο ‘backstop’ του Brexit επ’ αόριστον «παραμένει αμετάβλητος» διατυπώνει με την επίσημη γνωμοδότησή του επί των εγγράφων που συμφωνήθηκαν χθες στο Στρασβούργο ο Βρετανός γενικός εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ.

Κατά τον κ. Κοξ οι νομικά δεσμευτικές πρόνοιες του κοινού ερμηνευτικού οργάνου και της μονομερούς διακήρυξης του Ηνωμένου Βασιλείου που ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αργά χθες μετά από τη συνάντησή της με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, «μειώνουν τον κίνδυνο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε επ’ αόριστον και ακούσια να κρατηθεί εντός του backstop».

Η μείωση αυτού του κινδύνου, ωστόσο, δε σημαίνει αναίρεση του κινδύνου, όπως είχαν απαιτήσει οι Βρετανοί βουλευτές από την πρωθυπουργό. 

Όπως σημειώνει ο κ. Κοξ, αν οι περιστάσεις οδηγήσουν εκεί, «το Ηνωμένο Βασίλειο, τουλάχιστον όσο οι θεμελιώδεις περιστάσεις παραμένουν οι ίδιες, δε θα έχει διεθνώς νόμιμα μέσα για να εξέλθει των διευθετήσεων του Πρωτοκόλλου (του backstop), πλην μέσω συμφωνίας (με την ΕΕ)».

Η γνωμοδότηση  συνιστά πλήγμα στις ελπίδες της Τερέζα Μέι να μεταπείσει επαρκή αριθμό βουλευτών ώστε να στηρίξουν την τροποποιημένη συμφωνία του Brexit στην αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο σκιώδης υπουργός Brexit των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ σχολίασε ότι «ο γενικός εισαγγελέας επιβεβαίωσε ότι δεν έχουν υπάρξει σημαντικές αλλαγές στη συμφωνία αποχώρησης, παρά τα νομικά έγγραφα που συμφωνήθηκαν χθες τη νύχτα. Η στρατηγική της κυβέρνησης έχει πλέον διαλυθεί». 

Ο κ. Κοξ θα εμφανιστεί το μεσημέρι στο βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων για να αναπτύξει το σκεπτικό της γνωμοδότησής του και για να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών.

Λίγο αργότερα θα ξεκινήσει η συζήτηση επί της τροποποιημένης συμφωνίας του Brexit με ομιλία της κ. Μέι. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί στις 7 το βράδυ τοπική ώρα, όταν και θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία. 
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο