Η Τουρκία απελαύνει γερμανούς δημοσιογράφους

Νέα εστία έντασης ανάμεσα στην Τουρκία και την Γερμανία.

Η τουρκική κυβέρνηση αρνήθηκε να ανανεώσει τις διαπιστεύσεις τριών γερμανών δημοσιογράφων, που εργάζονται για την δημόσια τηλεόραση ZDF, την εφημερίδα Tagesspiegel και τον σταθμό NDR.

Οι ανταποκριτές των δύο πρώτων μέσων έλαβαν προθεσμία 10 ημερών ώστε να εγκαταλείψουν την χώρα, καθώς δεν έχουν άδεια παραμονής χωρίς δημοσιογραφική ταυτότητα. Ο τρίτος συνάδελφός τους ήδη βρίσκεται στην Γερμανία.

Σε συνέντευξη Τύπου ο δημοσιογράφος του ZDF κατήγγειλε πως ο ακόλουθος Τύπου της τουρκικής πρεσβείας στο Βερολίνο παρότρυνε τα δύο μέσα να στείλουν διαφορετικούς ανταποκριτές.

Η πρόταση του απορρίφθηκε με το σκεπτικό ότι μία κυβέρνηση δεν μπορεί να επιλέγει ποιοι θα την καλύπτουν.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας χαρακτήρισε απαράδεκτες τις απελάσεις των δημοσιογράφων. «Εάν αποτρέπουμε δημοσιογράφους να κάνουν την δουλειά τους, αυτό δεν είναι συμβατό με την αντίληψή μας περί ελευθερίας του Τύπου».

«Δίχως το έργο του Τύπου [δεν μπορεί να υπάρξει] ελεύθερη δημοκρατία», προσέθεσε.

Χθες το υπουργείο του κ. Μάας αναθεώρησε την ταξιδιωτική οδηγία για Γερμανούς που θέλουν να επισκεφτούν την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι δηλώσεις ή αναρτήσεις που καλύπτονται από την ελευθερία του λόγου στην Γερμανία ίσως οδηγήσουν σε διώξεις στην Τουρκία.

Η οδηγία έκανε επίσης αναφορά στην συμπεριφορά της Άγκυρας προς δημοσιογράφους.

Εκατοντάδες δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί και δικαστεί και δεκάδες μέσα ενημέρωσης έχουν κλείσει στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
Πηγή: skai.gr