Στο απόλυτο σκοτάδι για τρία 24ωρα η Βενεζουέλα

Στο τέταρτο συναπτό 24ωρο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εισέρχεται η Βενεζουέλα, ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του χειρότερου μπλακ-άουτ των τελευταίων δεκαετιών στην δημόσια υγεία και στην ήδη αδύναμη οικονομία.

Φρέσκα τρόφιμα που βρίσκονταν σε ψυγεία – σε σπίτια ή επιχειρήσεις – έχουν σαπίσει. Εργαζόμενοι βαδίζουν χιλιόμετρα ώστε να φτάσουν στην δουλειά τους καθώς το Μετρό της πρωτεύουσας Καράκας έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, και οι τηλεπικοινωνίες έχουν εν πολλοίς καταρρεύσει.

Λιγοστά δημόσια νοσοκομεία διαθέτουν ηλεκτρογεννήτριες, με συνέπεια 15 έως 17 νοσηλευόμενοι ασθενείς να έχουν χάσει την ζωή τους, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτους απολογισμούς Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Έως τώρα δεν υπάρχει τοποθέτηση από το υπουργείο Υγείας.

Η ηλεκτροδότηση άρχισε να επανέρχεται σε ορισμένες συνοικίες του Καράκας χθες το απόγευμα, όμως το δίκτυο κατέρρευσε εκ νέου πολύ γρήγορα.

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο αποδίδει το μπλακ-άουτ σε δολιοφθορά που ενορχηστρώνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καταγγέλλοντας ότι η Βενεζουέλα είναι στόχος ιμπεριαλιστικών κυβερνο-επιθέσεων και «ηλεκτρικού» πολέμου. Δεν έχει παρουσιάσει στοιχεία που να αποδεικνύουν το φερόμενο σαμποτάζ.

Η αντιπολίτευση αντιτείνει ότι η διακοπή είναι συνέπεια της χρόνιας κακοδιαχείρισης και κακοσυντήρησης του δικτύου παραγωγής και διανομής ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση το μπλακ-άουτ συμβάλει στο σπιράλ βαθιάς οικονομικής παρακμής που βιώνει η Βενεζουέλα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά πως την τελευταία πενταετία η οικονομική δραστηριότητα έχει συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 50% ενώ ο υπερπληθωρισμός διαλύει τα εισοδήματα.

Χθες Σάββατο, κατά την διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης στο Καράκας, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γουαϊδό κάλεσε τους πολίτες να επιμείνουν σε μεγάλες κινητοποιήσεις.

Σε αντι-συγκέντρωση που διοργανώθηκε από το καθεστώς, ο κ. Μαδούρο ευχαρίστησε τις ένοπλες δυνάμεις που έχουν μείνει στο πλευρό του κι έχουν αντιμετωπίσει το «πραξικόπημα» του κ. Γουαϊδό που – όπως υποστηρίζει – καθοδηγούν οι ΗΠΑ.
Πηγή: skai.gr