Μήνυση κατά των ΗΠΑ από την Huawei καθώς κλιμακώνεται η κόντρα

Μήνυση κατά της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών κατέθεσε το κινεζικός τεχνολογικός κολοσσός Huawei, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεσή του με την Ουάσιγκτον.

Η μήνυση αφορά νόμο για την εθνική άμυνα που υιοθέτησαν πέρυσι οι ΗΠΑ, ο οποίος απαγορεύει στις αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες να αγοράζουν υλικά και εξοπλισμό από την Huawei.

Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει πως συσκευές της Huawei μπορούν να μεταφέρουν δεδομένα ή να λειτουργήσουν ως ηλεκτρονικοί κατάσκοποι προς το συμφέρον της Κίνας. Έχει μάλιστα πιέσει συμμάχους της στην Ευρώπη, στην Ωκεανία και σε άλλες περιοχές να μπλοκάρουν την χρήση υποδομών της Huawei στην κατασκευή των εθνικών δικτύων τηλεπικοινωνίας 5G.

Στην μήνυση η κινεζική εταιρεία κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι δεν έχει παρουσιάσει την παραμικρή απόδειξη ώστε να στηρίξει την απαγόρευση, κάνοντας λόγο για αντισυνταγματικό μέτρο.

Το αμερικανικό Κογκρέσο συμπεριφέρεται σαν «δικαστής, ένορκος και εκτελεστής», δήλωσε ο Γκουό Πινγκ, που κατέχει αυτή την περίοδο την περιστρεφόμενη προεδρία της Huawei, προσθέτοντας πως ο επίμαχος νόμος τέθηκε σε ισχύ δίχως να δοθεί στην εταιρεία η ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Ο κ. Γκουό σημείωσε ότι η υπόθεση έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην εικόνα και φήμη της Huawei, παρά το γεγονός ότι τα έσοδά της στην αμερικανική αγορά είναι σχετικά μικρό μερίδιο του συνολικού κύκλου εργασιών της.

Η σύγκρουση της Huawei με τις ΗΠΑ έχει πολλές πτυχές.

Η οικονομική διευθύντρια του κινεζικού κολοσσού κρατείται επί μήνες στον Καναδά. μετά από αίτημα των ΗΠΑ. Αναμένεται να εκδοθεί στην Αμερική ώστε να αντιμετωπίσει κατηγορίες που συνδέονται με τον ισχυρισμό των ΗΠΑ ότι η Huawei έχει βοηθήσει το Ιράν να αποφύγει διεθνείς κυρώσεις.

Η Μενγκ Γουανζού, που είναι κόρη του ιδρυτή της επιχείρησης, αρνείται τις κατηγορίες και έχει αιτηθεί την απελευθέρωσή της.
Πηγή: skai.gr