Ίδρυμα Σόρος σε ΕΕ: Ασκήστε πιέσεις στην Πολωνία, για να επιβιώσει η Ένωση

H έκθεση αναλυτικά (αγγλικά) 

Το Ίδρυμα Stefan Batory, μια πολωνική ΜΚΟ που ιδρύθηκε από τον αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος και μια ομάδα ηγετών της πολωνικής αντιπολίτευσης τη δεκαετία του '80, δημοσίευσε έκθεση που καλεί τις ευρωπαϊκές αρχές να εντείνουν τις πιέσεις τους έναντι του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη στην Πολωνία, προειδοποιώντας ότι από αυτό εξαρτάται η ίδια η επιβίωση της Ένωσης.

«Η μάχη για το κράτος δικαίου στην Πολωνία δημιουργεί προηγούμενο και αποτελεί ουσιαστικά μάχη για την επιβίωση της ΕΕ», αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο, ορίζοντας την ΕΕ ως κοινότητα στην οποία οι νόμοι κάθε κράτους μέλους τηρούν ένα παρόμοιο πρότυπο.

Η έκθεση της ΜΚΟ επικροτεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει τις πολωνικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος δικαίου, που η Βαρσοβία δικαιολογεί ως μεταρρύθμιση για την καταπολέμηση ενός «διεφθαρμένου και ασυγχώρητου συστήματος».

Η έκκληση του Ιδρύματος έρχεται παρά την εντεινόμενη απογοήτευση από την παρέμβαση της ΕΕ στις εσωτερικές υποθέσεις, η οποία έχει ήδη οδηγήσει την Πολωνία να αναθεωρήσει τη νομοθεσία της προκειμένου να καθορίσει εάν οι νόμοι της ΕΕ είναι συμβατοί με την πολωνική εσωτερική νομοθεσία.

Τα τελευταία χρόνια, το Ίδρυμα εργάστηκε σε προγράμματα για την προετοιμασία της πολωνικής κοινωνίας για την υποδοχή των προσφύγων, για τη θετική στάση προς τη μαζική εισροή μεταναστών στη Μέση Ανατολή και για την κατάρτιση δεκάδων χιλιάδων επαγγελματιών και αξιωματούχων για την αντιμετώπιση της προκατάληψης έναντι των μειονοτικών ομάδων καθώς και των διαδικτυακών σχολίων μίσους. 

Η Πολωνία υιοθέτησε μια σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική, αρνούμενη να δεχθεί μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, παρά τις προσπάθειες των Βρυξελλών. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες ακολούθησαν το παράδειγμα, με την Ουγγαρία και την Αυστρία να είναι από τα λιγότερο πρόθυμα κράτη να αποδεχθούν τους μετανάστες.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς, και ο ομόλογός του της Ουγγαρίας, Πέτερ Σζιιτζάρτο, δήλωσαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βουδαπέστη ότι τα δύο έθνη θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται «μια χριστιανική Ευρώπη που θα διαφυλάττει την εθνική της κυριαρχία ενόψει των προσπαθειών του κατεστημένου των Βρυξελλών να επιβάλει τη μαζική μετανάστευση στα έθνη μας». 
Πηγή: skai.gr