Κλείσιμο

Ποσειδών: Το πρώτο πυρηνικό υποβρύχιο drone στα χέρια της Ρωσίας (video)

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο βίντεο από τις δοκιμές ενός μικροσκοπικού υποβρυχίου πυρηνικού drone το οποίο διαθέτει έναν μικροσκοπικό πυρηνικό αντιδραστήρα και φέρει το όνομα «Ποσειδών».

Η συγκεκριμένη υπερτορπίλη πυροδοτήθηκε μέσα σε ένα κοντέινερ μεταφοράς, το οποίο μιμείται τον χώρο στάθμευσης ενός πραγματικού υποβρυχίου.

Το «Ποσειδών», μέχρι σήμερα γνωστό ως Status-6, αποτελεί μέρος της μελλοντικής στρατηγικής της Ρωσίας για την πυρηνική αποτροπή. Το drone θα μεταφέρεται από ένα επανδρωμένο υποβρύχιο και θα αναπτύσσεται σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο.

Το συγκεκριμένο drone χρησιμοποιεί τον ενσωματωμένο «μίνι» πυρηνικό αντιδραστήρα του για να προσεγγίσει την εχθρική περιοχή, πλέοντας σε χαμηλή ταχύτητα και σε μεγάλο βάθος, κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Σε περίπτωση που γίνει αντιληπτό από τον εχθρό, έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει ικανή ταχύτητα προκειμένου να ξεφύγει από τον διώκτη του και να κρυφτεί εκ νέου. Μόλις προσεγγίσει τον στόχο, είναι ικανό να πυροδοτήσει το πυρηνικό του φορτίο, προκαλώντας τεράστιες ζημιές σε ναυτικές βάσεις ή αεροπλανοφόρα σκάφη.

Η Ρωσία έκανε γνωστή την ανάπτυξη του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος από το προηγούμενο έτος, όταν ο πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εργάζεται πάνω σε ορισμένα στρατηγικής σημασίας οπλικά συστήματα για την ενίσχυση της αποτρεπτική της ικανότητας στο θέμα των πυρηνικών.

Το πρώτο ρωσικό υποβρύχιο αναμένεται να εξοπλιστεί φέτος με το «Ποσειδών».