Αιχμηρό κάλεσμα Πενς στους Ευρωπαίους για Μαδούρο, Ιράν και Huawei

Κάλεσμα στους Ευρωπαίους να στηρίξουν τις κινήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών σε σειρά διεθνών ζητημάτων, όπως η κρίση στην Βενεζουέλα, το Ιράν και η κινεζική τεχνολογία, απηύθυνε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Μιλώντας στην Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ο κ. Πενς υπεραμύνθηκε της εξωτερικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, αφήνοντας αιχμές ότι η Γηραιά Ήπειρος δεν ακολουθεί επαρκώς το παράδειγμα της Ουάσιγκτον.

Κάλεσε την Ευρώπη να μιμηθεί τις ΗΠΑ και να αποσυρθεί από την διεθνή συμφωνία του 2015 που ρυθμίζει τις πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης, ενώ παράλληλα ζήτησε από όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναγνωρίσουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Περίπου το ένα τρίτο των μελών της Ένωσης – ανάμεσά τους και η Ελλάδα – εξακολουθεί να αναγνωρίζει την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο στο Καράκας.

«Η Δύση δεν πρόκειται να σπάσει […] ο πολιτισμός μας θα θριαμβεύσει», είπε ο κ. Πενς. «Υπό την ηγεσία του προέδρου Τραμπ και ξεκάθαρη έμφαση στην ασφάλειά μας, η διατλαντική συμμαχία μας ανανεώνεται», είπε.

Ο κ. Πενς στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν λάβει μέτρα κατά του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού Huawei, παρά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις ότι οι προσπάθειές της να αναπτύξει δίκτυα 5G στην Γηραιά Ήπειρο αποτελούν σοβαρή απειλή.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τις κρίσιμες τηλεπικοινωνιακές υποδομές μας και η Αμερική καλεί όλους τους εταίρους της στην ασφάλεια να είναι σε εγρήγορση και να απορρίψουν κάθε εγχείρημα που θα έθετε σε κίνδυνο την τεχνολογία επικοινωνιών μας ή τα συστήματα εθνικής ασφάλειας», είπε.

Στην δική της ομιλία, πριν τον κ. Πενς, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επέκρινε την πολιτική του Λευκού Οίκου να ενεργεί μονομερώς και ερήμην των συμμάχων του.

Ο κ. Πενς δεν απάντησε ευθέως, όμως άφησε υπονοούμενα για την στήριξη του Βερολίνου στην κατασκευή του αγωγού NordStream 2, ο οποίος θα διπλασιάσει την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Γερμανία, παρακάμπτοντας τους αγωγούς της Ουκρανίας και στερώντας έτσι σημαντικά έσοδα από το Κίεβο.

Δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των συμμάχων μας στην Δύση εάν εξαρτώνται από την ανατολή, είπε ο κ. Πενς.
Πηγή: skai.gr