«Απομάκρυνση Τραμπ» είχαν συζητήσει ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ

Ανώτεροι αξιωματούχοι στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέτασαν την χρήση συνταγματικών μηχανισμών για την απομάκρυνση του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο το 2017, αφότου ο πρόεδρος απέλυσε τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, όπως δήλωσε ο τότε υποδιευθυντής της υπηρεσίας Άντριου Μακέιμπ.

Ο κ. Μακέιμπ, που αποπέμφθηκε από το FBI πέρυσι, δήλωσε στο δίκτυο CBS πως αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης συζήτησαν εάν ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και άλλα στελέχη της κυβέρνησης θα πείθονταν να ενεργοποιήσουν την 25η τροπολογία του Συντάγματος.

Η επίμαχη τροπολογία προβλέπει την αντικατάσταση του προέδρου από τον αντιπρόεδρο εάν είναι ανήμπορος να διατελέσει τα καθήκοντά του.

Ο δηλώσεις Μακέιμπ αποτελούν την πρώτη δημόσια επιβεβαίωση περσινού δημοσιεύματος των «New York Times» ότι ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενστιν μίλησε για χρήση της 25ης τροπολογίας αφότου ο κ. Τραμπ παραδέχτηκε πως είχε κατά νου την έρευνα για τυχόν ρωσικές παρεμβάσεις στις εκλογές όταν έδιωξε τον κ. Κόμεϊ.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αμφισβήτησε την τοποθέτηση Μακέιμπ, αντιτείνοντας πως ο κ. Ρόζενστιν θεωρεί τις δηλώσεις του «ανακριβείς» και «λάθος σε ό,τι αφορά τα γεγονότα».

Λίγες ημέρες μετά την αποπομπή Κόμεϊ ο κ. Ρόζενστιν δημιούργησε την θέση του ειδικού συμβούλου για την ρωσική έρευνα και διόρισε σε αυτήν τον Ρόμπερτ Μάλερ, ουσιαστικά κλείνοντας την συζήτηση για την 25η τροπολογία.

Ο κ. Μακέιμπ σημείωσε επίσης πως αμέσως μετά την απόλυση του προϊσταμένου του ενέκρινε δύο ειδών έρευνες σε βάρος του προέδρου Τραμπ ώστε να προστατεύσει την έρευνα για την Ρωσία, καθώς φοβόταν πως επέκειτο και η δική του απομάκρυνση από το FBI.

«Μπόρεσα να βάλω τον φάκελο Ρωσία σε απόλυτα στέρεο έδαφος […] ώστε εάν με απομάκρυναν ή με μετέθεταν γρήγορα η υπόθεση δεν θα έκλεινε ούτε θα εξαφανιζόταν μέσα στην νύχτα δίχως ίχνος».

Οι δηλώσεις Μακέιμπ προβλήθηκαν σε τρέιλερ της εκπομπής «60 Minutes» του CBS, η οποία θα προβληθεί την Κυριακή.
Πηγή: skai.gr