Τελεσίγραφο στον Μαδούρο για εκλογές από τέσσερις ευρωπαϊκές δυνάμεις

Διορία στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εντός οκτώ ημερών έδωσαν σήμερα τέσσερις ευρωπαϊκές δυνάμεις, η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα αναγνωρίσουν τον ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο.

Οι ανακοινώσεις των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών έγιναν ξεχωριστά όμως δεν αποκλείεται να ήταν συντονισμένες δεδομένου ότι έγιναν σε μικρό χρονικό διάστημα.

Έως τώρα δεν υπάρχει απάντηση από το Καράκας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και οι περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν ήδη αναγνωρίσει τον 35χρονο Γουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος και ορκίστηκε την περασμένη Τετάρτη, ενώπιον πλήθους διαδηλωτών στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας.

Ως απάντηση ο κ. Μαδούρο έχει διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ουάσιγκτον. Την Τετάρτη διέταξε την αποχώρηση των αμερικανών διπλωματών από το έδαφος της Βενεζουέλας, όμως έως τώρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει αποσύρει μόνον τον μη απαραίτητο προσωπικό και τις οικογένειές του.

Η Ρωσία έχει εκφράσει τη στήριξή της στον Μαδούρο ενώ η Κίνα καταγγέλλει τις «εξωτερικές παρεμβάσεις» στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας.

Πηγή: skai.gr