Βρετανός υπουργός Οικονομικών: Προδοσία υποσχέσεων το 'no deal'

Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα συνιστούσε «προδοσία των υποσχέσεων που δόθηκαν» κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα του 2016.

Από το Νταβός όπου βρίσκεται για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο κ. Χάμοντ είπε σε εκδήλωση με επιχειρηματίες : «Στο δημοψήφισμα του 2016 μία υπόσχεση δόθηκε στην πλειοψηφία που ψήφισε υπέρ του Brexit - ότι ψήφιζαν για ένα μέλλον με μεγαλύτερη ευημερία.»

Το να μη φύγουμε θα θεωρείτο προδοσία της απόφασης εκείνου του δημοψηφίσματος. Αλλά το να φύγουμε χωρίς μια συμφωνία θα υπονόμευε τη μελλοντική μας ευημερία και θα αντιπροσώπευε αντιστοίχως μία προδοσία των υποσχέσεων που δόθηκαν».

Η τοποθέτηση του κ. Χάμοντ, εκ των 'Remainer' υπουργών στη βρετανική κυβέρνηση, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την άρνηση της πρωθυπουργού Μέι να αποκλείσει το ενδεχόμενο 'no deal', επισήμαναν οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης.

Ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών Τζον ΜακΝτόνελ είπε μάλιστα ότι πλέον ο κ. Χάμοντ δεν έχει άλλη επιλογή από το να εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτησης από την κυβέρνηση: «Αν η πρωθυπουργός δεν εισακούσει τις προειδοποιήσεις του και συνεχίσει να αρνείται να αποκλείσει το no deal, δεν υπάρχει άλλη επιλογή, πρέπει να παραιτηθεί».

Μία ακόμα Remainer υπουργός, η υπουργός Εργασίας Άμπερ Ραντ απέφυγε να αποκλείσει το ενδεχόμενο παραίτησης σε περίπτωση που η πρωθυπουργός δεν επιτρέψει την ψήφο κατά συνείδηση επί τροπολογίας βουλευτών που αναβάλλει το Brexit πέρα από την 29η Μαρτίου, σε μια προσπάθεια αποτροπής του no deal.
Πηγή: Λονδίνο Θανάσης Γκαβός