KOΣΜΟΣ


Το Μεξικό δεν θα υποδέχεται όσους μετανάστες διώχνουν οι ΗΠΑ

Έχουν γίνει δύο συναντήσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ και του Μεξικού προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου της Ουάσινγκτον να επαναπροωθεί στην άλλη πλευρά των συνόρων μετανάστες που υποβάλλουν αιτήσεις για να τους χορηγηθεί άσυλο

 
Έχουν γίνει δύο συναντήσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ και του Μεξικού προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου της Ουάσινγκτον να επαναπροωθεί στην άλλη πλευρά των συνόρων μετανάστες που υποβάλλουν αιτήσεις για να τους χορηγηθεί άσυλο. Ωστόσο, η μεξικανική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να υποδέχεται όποιον θεωρεί πως μπορεί να κινδυνεύει, τόνισε εκπρόσωπος του μεξικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Προχωρώντας σε μια μείζονα αλλαγή πολιτικής, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την 20ή Δεκεμβρίου ότι θα επαναπροωθεί τους μη Μεξικανούς μετανάστες που περνούν παράτυπα τα νότια σύνορα των ΗΠΑ πίσω στη μεξικανική επικράτεια, όπου θα είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν έως ότου να ολοκληρώνονται οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεών τους για να τους χορηγηθεί άσυλο.

Τότε, το Μεξικό είχε αντιδράσει διαβεβαιώνοντας πως θα δεχθεί να παίρνει πίσω κάποιους μετανάστες από την Κεντρική Αμερική για ανθρωπιστικούς λόγους, κάτι που αναλυτές θεώρησαν πως αποτελούσε παραχώρηση στον Τραμπ από μέρους του Μεξικανού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία την 1η Δεκεμβρίου.

Ο Τραμπ απαιτεί από το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει κονδύλια 5,7 δισεκ. δολαρίων για την επόμενη φάση της οικοδόμησης του τείχους που θέλει να υψωθεί στα σύνορα με το Μεξικό, κι αυτή η αξίωσή του οδήγησε στο shutdown, την αναστολή λειτουργίας μεγάλου μέρους των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, που βρίσκεται στην 33η ημέρα και οδεύει στην 34η, με συνέπεια 800.000 αμερικανοί ομοσπονδιακοί υπάλληλοι να μένουν απλήρωτοι.

O εκπρόσωπος του μεξικανικού ΥΠΕΞ Ρομπέρτο Βελάσκο επέμεινε ότι η χώρα του δεν θα συμφωνήσει να επαναπροωθούνται μετανάστες που διατρέχουν «κίνδυνο».

«Εάν μας επιστρέφουν ανθρώπους που είναι ευάλωτοι, που έχουν βάσιμους φόβους πως θα αντιμετωπίσουν διωγμό στο Μεξικό, ή ανθρώπους που χρειάζονται ειδική φροντίδα, δεν έχουμε τους πόρους για να το αντιμετωπίσουμε αυτό», τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο Βελάσκο δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια για το πώς συγκεκριμένα οι κυβερνήσεις του Μεξικού και των ΗΠΑ θα αποφαίνονται ποιοι αιτούντες άσυλο διατρέχουν κίνδυνο. Πέρυσι, 93.000 άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, αριθμός αυξημένος κατά 67% από το 2017, κατά δεδομένα της αμερικανικής κυβέρνησης.

Υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσον το Μεξικό μπορεί να φιλοξενήσει ή να εγγυηθεί την ασφάλεια των αιτούντων άσυλο που εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους για να σωθούν από την ανέχεια και τις συμμορίες, ειδικά στις παραμεθόριες πόλεις, όπου συχνά η βία είναι χειρότερη από εκείνη εξαιτίας της οποίας τράπηκαν σε φυγή για να σωθούν.

Οι μεξικανικές αρχές διενεργούν έρευνα για τους πρόσφατους θανάτους δύο εφήβων από την Ονδούρα οι οποίοι απήχθησαν και δολοφονήθηκαν στην Τιχουάνα, στα σύνορα.

Δεν είναι σαφές το πώς οι μεξικανικές αρχές σκοπεύουν να στεγάσουν τους χιλιάδες αιτούντες άσυλο τους μήνες ή τα χρόνια που θα απαιτηθούν ώσπου να διεκπεραιωθούν οι υποθέσεις τους. Στα αμερικανικά ειδικά δικαστήρια που είναι αρμόδια για υποθέσεις μετανάστευσης εκκρεμούν πάνω από 800.000 υποθέσεις.

Ο Βελάσκο είπε ότι αξιωματούχοι των υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών είχαν δύο συναντήσεις με ομολόγους τους μετά την αναγγελία της αλλαγής πολιτικής της Ουάσινγκτον. Σε αυτές, τα δύο μέρη εξέτασαν το σε ποια σημεία εισόδου θα γίνονται οι επαναπροωθήσεις και ποιες ώρες.

«Θα υποδεχόμαστε ορισμένους ανθρώπους που έχουν λάβει ειδοποίηση να εμφανιστούν ενώπιον (σ.σ. ειδικών) δικαστηρίων (αρμόδιων για θέματα μετανάστευσης) στις ΗΠΑ. Ξεκαθαρίζουμε τώρα ποιοι θα είναι. Προσπαθούμε να καταλάβουμε το πώς (οι Αμερικανοί) θα τους επαναπροωθούν. Υπό ποιους όρους», ανέφερε.

Προχωρώντας σε μια κίνηση η οποία θα καταστήσει ευκολότερο για το Μεξικό να υποδέχεται τους πολίτες των κρατών της Κεντρικής Αμερικής που θα επαναπροωθούν οι ΗΠΑ, οι μεξικανικές αρχές έχουν αρχίσει να τους χορηγούν «ανθρωπιστικές» βίζες. Οι κάτοχοι αυτών των αδειών παραμονής στο Μεξικό, διάρκειας ενός έτους, μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για να λαμβάνουν άδειες εργασίας.

Η μεξικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία μετανάστευσης έχει δεχθεί πάνω από 10.000 αιτήσεις για άδειες παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, που υπέβαλαν κυρίως υπήκοοι του Ελ Σαλβαδόρ, της Γουατεμάλας και της Ονδούρας.

«Καταγράφουμε την είσοδό τους στο Μεξικό και τους παραχωρούμε νόμιμο καθεστώς (σ.σ. άδειες παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους)», ανέφερε ο Βελάσκο.

Δεν έχει οριστεί η ημερομηνία που οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να επαναπροωθούν αιτούντες άσυλο στο Μεξικό, διευκρίνισε ο ίδιος.


 
Υψώνει τους τόνους με τις ΗΠΑ το Ιράν-Τι αναζητά ο Ιρανός ΥΠΕΞ στην Ευρώπη
Νέο γύρο διπλωματικών επαφών προκειμένου να αμβλυνθούν οι εντάσεις στον Περσικό Κόλπο και να διασωθεί η...
21.08.2019, 16:08
Επικοινωνία με τις ΗΠΑ αποκάλυψε ότι έχει ο Νικολάς Μαδούρο
Παράλληλα, και ο ίδιος ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του "μίλησε με διάφορους εκπροσώπους της...
21.08.2019, 15:00
Ιταλία: Η κεντροαριστερά δέχεται να συζητήσει νέα κυβέρνηση αλλά με όρους
Υπό την σκιά της δημοσκοπικής κυριαρχίας του Σαλβίνι τα υπόλοιπα κόμματα αναζητούν σχηματισμούς και λύσεις.
21.08.2019, 14:23
Ρωσία απαντά σε Τραμπ: Δείξτε μας πρόταση για να προστεθούμε στους G7
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες, Τρίτη, πως θα άρμοζε να επιτραπεί στη Ρωσία να ενταχθεί...
21.08.2019, 14:15
Κίνα: Κυρώσεις στις ΗΠΑ για πωλήσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16
Η Κίνα επέκρινε σήμερα την πώληση από τις ΗΠΑ 66 μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ταϊβάν και δεσμεύθηκε να...
21.08.2019, 13:44
Ποιες 5 χώρες της ΕΕ θα δεχτούν μετανάστες από Open Arms και Ocean Viking
Πέντε ευρωπαϊκές χώρες θα δεχθούν τους μετανάστες που παρέμειναν επί 19 μέρες εγκλωβισμένοι στο...
21.08.2019, 13:19
Πορτογαλία: Ξεκίνησε η απεργία του προσωπικού καμπίνας της Raynair
Ξεκίνησε σήμερα απεργία το προσωπικό καμπίνας της Ryanair στην Πορτογαλία, με την αεροπορική εταιρεία...
21.08.2019, 13:13
Βρετανία: Το 52% των Βρετανών επιθυμεί νέο δημοψήφισμα για Brexit
To 52% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για μια οριστική συμφωνία για το Brexit...
21.08.2019, 13:03
Ινδία:Αυτονομιστές ηγέτες του Κασμίρ καλούν σε διαδηλώσεις-Επέμβαση Τραμπ
Ηγέτες των αυτονομιστών στο Ινδικό Κασμίρ κάλεσαν τους πολίτες να αψηφήσουν την απαγόρευση και να...
21.08.2019, 12:41
Επιβεβαιώθηκε η σύλληψη υπάλληλου του βρετανικού προξενείου στο Χονγκ Κονγκ
Το κινεζικό ΥΠΕΞ διαμήνυσε πως ο υπάλληλος, που εξαφανίστηκε στις 8 Αυγούστου, κρατείται για 15 ημέρες.
21.08.2019, 12:02

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.
 

Άρθρα για:

περισσότερα »